Música

Crítica

música

Victòria i dolor

En l’edició anterior del Festival de Torroella de Montgrí, el Quartet Gerhard va interpretar-hi el Quartet de corda núm. 2 en la major, op. 68, de Dmitri Xostakóvitx, que va compondre’l l’any 1944, poc després que l’exèrcit soviètic derrotés l’alemany en la batalla de Stalingrad. La peça comença de manera eufòrica, com si celebrés la victòria, però s’hi va fent present el dolor davant de la guerra i els seus morts. Va ser com un avançament del projecte que, assumint una proposta de la Quincena Musical Donostiarra i del mateix Festival de Torroella , aquesta formació (integrada per joves d’una gran maduresa musical: els violinistes Lluís Castán i Judit Bardolet, el viola Miquel Jordà i el violoncel·lista Jesús Miralles) talentosa i audaç va posar públicament en marxa dimecres a l’Auditori Ter: la interpretació dels 15 quartets de corda de Xostakóvitx, amb els quals, considerats una mena d’autobiografia musical escrita des del 1938 fins al 1974, el compositor va lliurar-se a l’experimentació i a l’expressió emocional contràries als criteris estètics de l’estalinisme.

En l’entrega inicial de l’integral d’aquestes peces de Xostakóvitx, que tindrà continuïtat el 17 d’agost vinent a Torroella i en les dues pròximes edicions del festival, el Quartet Gerhard va interpretar en la primera part el tens i exigent Quartet núm. 5 en si bemoll major, op.92 (1953). En la segona, van poder-se sentir emocions semblants a les del Quartet núm. 2. La guerra havia acabat quan, l’any 1946, Xostakóvitx va compondre el tercer dels seus quartets de cambra: tota exaltació per la victòria, o la fi de la mateixa guerra, contrasta amb el dolor davant de la destrucció i la mort. Una peça immensa que els intèrprets van expressar amb tota la seva complexitat.

Amb el públic entusiasmat, va arribar la propina. Podia semblar innecessària, però el Quartet Gerhard va encertar-la en crear un diàleg amb una adaptació d’un plany que, l’any 1956, John Dowland va compondre originalment per a veu i llaüt: Flow my tears. Sempre flueixen les llàgrimes.

Quartet Gerhard
Festival de Torroella de Montgrí, Espai Ter, dimecres 3 d’agost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE