Llibres

Els sèniors de les lletres catalanes

La Institució de les Lletres Catalanes homenatja els escriptors que al llarg del 2022 fan 80 o 90 anys

“El que interessa és que coneguin el que escrivim, no que coneguin els autors”, va dir Joaquim Carbó

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va homenatjar ahir vuit escriptors i escriptores que, durant el 2022, faran 80 o 90 anys. De fet, l’únic dels autors convocats que està a punt d’arribar als 90 és Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 24 d’agost del 1932), i tots els altres van néixer el 1942 i n’han fet o en faran 80 en els pròxims mesos. Són els gironins Narcís Comadira i Dolors Oller; la barcelonina Margarita Ballester, Josep Espunyes (Peramola, Alt Urgell) i Carles-Jordi Guardiola (Manresa). Tot i que no apareixen a la foto feta al Palau Robert de Barcelona, el reconeixement de la ILC també va ser per a Salvador Oliva i Joana Escobedo. La ILC va oferir un dinar als homenatjats.

Amb aquest homenatge, la ILC ha volgut posar en relleu l’aportació que han fer aquests autors amb la seva obra al país i al “patrimoni tangible i intangible de la cultura”. La directora de la ILC, Izaskun Arretxe, va explicar que l’entitat ha volgut fer un homenatge en vida a aquests escriptors veterans per la seva contribució: “En un moment tan ric com l’actual, quan hi ha molts autors que publiquen, tot aquest talent no ve del no-res: ve de les generacions anteriors.” Per tant, aquest és “un homenatge necessari”, en paraules d’Arretxe, que va lamentar que, com a societat, es pugui oblidar el que han aportat els autors de més edat. Per això, creu que cal recordar qui són, però que també hi hagi noves generacions d’escriptors que s’inspirin en la tasca feta pels seus predecessors.

Joaquim Carbó, l’autor de més edat que va assistir a l’acte –encara en actiu: acaba de publicar les memòries Sense futur. Entre llibres i rutines– va ironitzar que estava acompanyat per “jovenalla”, en relació als autors de 80 anys. Més seriós es va posar Carbó per mostrar el seu escepticisme sobre les campanyes per fomentar la lectura: “El que interessa és que coneguin el que escrivim, no que coneguin els autors.”

La poeta i traductora Margarita Ballester va agrair l’homenatge de la ILC i hi va afegir que val la pena reconèixer la tasca de professionals que es troben al final de la seva vida laboral. “És interessant perquè generalment els homenatges es fan a títol pòstum”, hi va afegir.

El poeta i narrador Josep Espunyes, que ahir també va rebre la notícia que li han concedit la creu de Sant Jordi –per la seva tasca incansable per preservar la llengua i la cultura de l’Alt Urgell i el Pirineu en general–, va agrair també la trobada per haver pogut retrobar-se i compartir experiències amb escriptors de la mateixa generació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona