Altres

Neix CaixaForum València, un gran centre cultural de 10.000 metres quadrats

Obra de l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, es va començar a construir el 2020 dins l’Àgora, la gran plaça coberta de Calatrava a la Ciutat de les Arts i les Ciències

S’hi han invertit 19 milions d’euros

El CaixaForum València, el novè de la xarxa de centres culturals de la Fundació ‘la Caixa’ a l’Estat espanyol, s’ha inaugurat i obrirà demà les seves portes al públic. El nou centre ocupa prop de 10.000 quadrats, amb una superfície útil de 6.500 metres quadrats, i és una obra de l’estudi Cloud 9, dirigida per l’arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli, autor també del nou El Bulli.

Tot i que es van començar a idear el 2018, les obres del CaixaForum València no es van posar en marxa fins l’1 de març del 2020 –només dues setmanes abans del confinament– a l’interior de l’edifici Àgora, la gran plaça coberta dissenyada per l’arquitecte valencià Santiago Calatrava dins del complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. S’hi han invertit 19 milions d’euros.

CaixaForum València inclou dues grans sales d’exposicions a la planta baixa, i també té aules polivalents, un auditori per a 300 persones, espais familiars i educatius, una llibreria i un restaurant. En la línia dels CaixaForums ja existents –a les quatre capitals catalanes, Palma, Madrid, Saragossa i Sevilla– el de València programarà exposicions, cicles de conferències, concerts i espectacles, jornades socials i tallers educatius i familiars. Ara ja s’hi poden veure les exposicions: Faraó, Rei d’Egipte, a partir de joies de l’arqueologia egípcia conservades al British Museum; Horitzó i límit. Visiona del paisatge, amb obres de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’ i peces històries provinents d’altres institucions. A més, hi ha l’espai El Núvol, que presideix el centre de l’edifici: és un espai únic que està connectat amb els cinc oceans i en funció de la seva temperatura canvia de color. A l’interior, s’hi portaran a terme activitats familiars i educatives amb intel·ligència artificial.

També hi ha dues obres permanents d’autores valencianes: Arc al cel, d’Inma Femenía, una escultura que reprodueix el fenomen de l’arc de Sant Martí, i Palafit, d’Anna Talens, que a l’exterior de l’edifici fa un petit homenatge a les arquitectures dels agricultors de l’Albufera de València.

La sostenibilitat ambiental és un dels conceptes fonamentals del CaixaForum València, concebut per Ruiz-Geli com un paisatge dins l’edifici de Calatrava. L’auditori té una coberta exterior de cartró i un sostre interior creat per Frederic Amat a partir de mil peces de robles caiguts d’un bosc de Lleida que han estat sotmeses a un procés japonès d’incineració i donen un olor característic a la sala. Al restaurant hi ha un jardí vertical habitat per un ratpenat, libèl·lules i diversos ocells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA