Patrimoni

El Museu Albéniz mira de créixer

El MIAC de Camprodon inicia una etapa liderada per la part privada i busca finançament d’empreses i institucions

El Museu Isaac Albéniz de Camprodon (MIAC) inicia una nova etapa centrada a “fer créixer” el projecte i buscar finançament d’empreses i institucions. Fins al 2021 estava en mans d’un organisme autònom que depenia de l’Ajuntament. A partir d’ara el projecte estarà liderat per l’Associació d’Amics del MIAC, una nova entitat privada impulsada per la família del cèlebre compositor.

Ahir, l’alcalde del municipi, Xavier Guitart, i el president de l’associació i besnet del músic, Alfonso Alzamora, van signar un conveni de col·laboració en què l’Ajuntament manté la cessió i manteniment de l’espai on està situat actualment el museu, a l’edifici de l’Oficina de Turisme, i una aportació de 6.000 euros en aquest primer any. “Ara depenem de nosaltres sols i de la qualitat de la nostra gestió”, va afirmar Alzamora.

El museu es va posar en marxa el 1999 de forma “molt més artesanal” i amb l’empenta del seu pare, també Alfonso Alzamora, i net del cèlebre compositor. “Per a ell era molt important” preservar aquest llegat, va remarcar. Fins a l’actualitat el museu exposa peces i objectes personals, obres d’art i documents, com ara partitures i cartells originals.

La conservació de les peces del museu i el seu estudi és una de les línies estratègiques que s’han fixat. Segons el besnet del músic, “el llegat patrimonial està molt ben localitzat; és a l’Orfeó Català de la Música, la Biblioteca Nacional de Catalunya, el Museu de la Música de Barcelona i el museu de Camprodon”. “I això ens dona una oportunitat històrica única, perquè està ben ordenat i ho tenim a l’abast”, va dir. Per això, estan treballant per sumar esforços i poder preservar i exposar tot aquest material. Tampoc descarten que hi pugui haver noves donacions de familiars i fer créixer l’exposició permanent. Precisament la implicació de la família, va dir, és el que dona “autenticitat” al projecte. Creu que seria molt diferent si les peces provinguessin de subhastes i no hi hagués aquest vincle emocional i personal.

El primer acte oficial d’aquesta nova etapa serà el 16 de juliol al monestir de Sant Pere de Camprodon, on actuarà el prestigiós pianista i compositor Albert Guinovart. Aquest any, també se celebrarà el Festival Internacional Isaac Albéniz, una cita que s’ha mantingut des del 1985 i que enguany arriba a la 36a edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda