Música

ORQUESTRES

La música d’aquest any ja comença a sonar millor

La previsió és apropar-se a les xifres del 2019, tot i que les contractacions es fan a última hora “pel que pugui ser”

Les orquestres i grups d’havaneres que no depenien tant del ball no van patir tant l’any passat

El sector musical és un dels que més ha patit aquesta pandèmia i totes les seves conseqüències, des dels ensenyaments musicals fins als artistes. I dels que més, sens dubte, formacions com ara orquestres que van veure com les contractacions o bé no es feien o es cancel·laven la majoria de concerts i festes majors. Això al llarg de dos anys en un sector en què les contractacions són irregulars i el cataclisme els va arribar quan molts professionals estaven de baixa i no es van poder acollir a les ajudes econòmiques previstes per l’administració ja que estaven a l’atur.

La música, però, sembla que comença a sonar millor, gairebé tan afinada com el 2019, l’últim any que es va treballar amb normalitat. Ho confirma Josep Reig, president de l’Associació de Músics Professionals de Catalunya, Musicat , que recorda com de “nefast” va ser l’any 2020 i com tanta gent va quedar tocada, treballant sota mínims. “Sort que es va activar un sistema d’ajudes, tot i que van arribar a pagar tard i insuficient. Va enganxar amb el peu canviat tothom”, declara. Explica que l’any passat ja es va doblar la contractació i fins i tot triplicar en alguns casos, sobretot amb artistes i formacions orquestrals i d’havaneres que no depenien tant del ball. “Cal recordar que l’any passat els espectadors estaven obligats a escoltar els concerts asseguts i no es podien moure dels seients assignats i amb la mascareta posada.” Pel que fa a aquest any, la previsió és apropar-se a les xifres del 2019, és a dir, a la “normalitat”, diu. I si no es pot assegurar és perquè, com explica, la tendència actual és la de contractar a última hora, “pel que pugui ser”. Pel camí han caigut músics, que s’han buscat una alternativa laboral més estable. Per això, associacions com la seva i el col·lectiu de músics en general treballen actualment amb l’administració per regular la seva feina de forma més ajustada a la realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic