Arquitectura

Arquitectura oberta

Barcelona celebra el festival Model amb el propòsit d’implicar la ciutadania en els grans reptes urbans sota els efectes de les crisis econòmica, climàtica i social

Barcelona comença a aplanar el camí per ser, el 2026, la Capital Mundial de l’Arquitectura. La fins ara Setmana de l’Arquitectura s’ha transformat en la primera edició del més ambiciós festival Model, que se celebra des d’avui i fins al 15 de maig amb el propòsit d’implicar la ciutadania en els grans reptes de present i de futur que ha d’entomar la ciutat sota els efectes de les crisis econòmica, climàtica i social actuals i per venir.

Model, organitzat per l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes (Coac), és un esdeveniment expansiu amb una activitat intensa al carrer. El més atractiu visualment del centenar llarg de propostes seran deu instal·lacions efímeres dispersades en indrets simbòlics de les vies que separen Ciutat Vella i l’Eixample. La meitat d’aquests artefactes seran físics, i l’altra meitat, virtuals. Els primers s’utilitzaran alhora com a escenaris de debats i accions artístiques.

A la ronda de Sant Antoni, un jardí convidarà a reflexionar sobre les mesures per frenar l’escalfament global. A la plaça Idrissa Diallo, abans Antonio López, el pedestal buit de l’estàtua del negrer l’ocuparà una intervenció que esmicolarà les jerarquies de classe. A la plaça de Catalunya, la peça agafarà la forma de cuina i s’oferirà una musclada mentre es parlarà de la possibilitat de fer servir les deixalles del menjar com a material de construcció. Al passeig de Lluís Companys, s’invocaran les arquitectures desaparegudes, des de la necròpoli medieval fins a l’edifici dels jutjats, sense oblidar el Palau de Belles Arts. I a la plaça Reial, la font de les Tres Gràcies es convertirà en un plató per conversar.

Per als projectes digitals el ciutadà necessitarà el seu mòbil per visualitzar-los in situ (el monument de Colom, l’Arc de Triomf, el Paral·lel i les places Urquinaona i Universitat). Són experiments de realitat augmentada que construeixen visions futuristes i a voltes distòpiques de la ciutat.

El Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura (Barq) és una opció més d’aquest Model, amb un programa de set llargmetratges i dotze curts que es projectaran al Dhub i als cines Girona. El 48 h Open House BCN aportarà unes visites a espais singulars habitualment tancats, com ara la modernista Casa Tosquella, recentment adquirida pel consistori. I encara una altra cita important: un homenatge a Oriol Bohigas demà divendres a l’Ateneu Barcelonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona