Còmic

Obrint finestres

El dibuixant Max obté el primer premi Finestres de còmic en català, dotat amb 25.000 euros, amb ‘Què’, una obra de “teatre gràfic”

Marina Sáez obté una menció especial per ‘Aiguagim’, amb converses de vestidor femení

“Més que una novel·la gràfica, el que és Què és teatre gràfic. L’obra relata un viatge, els escenaris canvien però el punt de vista no es mou, és el de l’espectador”, explica Max (Barcelona, 1956) guanyador amb el còmic Què de la primera edició del premi Finestres de còmic en català, amb una dotació de 25.000 euros.

El guardó es concedeix a un projecte d’obra i permet al guanyador continuar la seva trajectòria d’artista que sempre intenta fer un pas endavant pel que fa a la indagació enel llenguatge del còmic. “Si no hagués guanyat el premi no sé si hauria tirat endavant el projecte. A la meva edat em sento una mica decebut pel que fa al mercat del còmic, les vendes, les bestretes. Em sento ja una mica fora. Potser no l’hauria fet.”

Pel que fa al català, Max celebra aquest premi. “Calia una aposta pel còmic en català. És imprescindible donar suport a la creació en català, i sobretot en la historieta, que és un dels àmbits més desatesos en aquesta qüestió.”

Marina Sáez (Barcelona, 1988) ha obtingut una menció especial pel projecte Aiguagim, pel qual rebrà 10.000 euros. La novel·la gràfica, la primera de l’autora, es basa en les converses de dones en un vestidor d’una piscina municipal de Gràcia. “Aiguagim vol destacar el valor de la vellesa i els aspectes que se’n deriven, apostant per la contribució que la gent pot aportar dins el context social actual”, diu l’autora. Els llibres sortiran al mercat l’any que ve.

La Fundació Finestres, promotora dels premis, també ha impulsat els premis Finestres de narrativa en català i castellà a obra publicada. En català, l’obra guanyadora és La verda és porta, de Joan Todó (Godall Edicions / Centre Quim Soler), i La señora Potter no es exactamente Santa Claus, de Laura Fernández (Random House) ho és en castellà.

La presentació dels guanyadors va tenir lloc ahir a la llibreria Finestres, al centre de Barcelona, un altre dels tentacles cultural de la fundació, que dilluns obrirà un nou espai, just davant per davant de la llibreria del carrer Diputació, que es dedicarà al còmic i la il·lustració, a banda de l’arquitectura, la fotografia, el teatre i altres àmbits creatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona