Llibres

Implicació total

L’editorial Tigre de Paper presenta onze títols de crítica i construcció social, política i econòmica

Les novetats, de contingut reivindicatiu, inclouen la novel·la, l’assaig i el còmic

El dinàmic editor Marc Garcés, com a portaveu de l’editorial manresana, en règim de cooperativa, Tigre de Paper, va presentar fa pocs dies a la llibreria Ona de Barcelona les novetats del segell. Va estar acompanyat per Anna Roca, que s’ha incorporat fa ben poc com a editora, i per la cap de comunicació, l’eficient Laia Altarriba.

A més d’explicar les novetats d’uns títols sempre amb un alt grau d’implicació social, política i econòmica, van provar un sistema de conversa en calent –o potser en fred– entre els periodistes i alguns dels autors d’aquestes novetats; en concret, hi van ser Marina Garcés, David Casassas, Rosa Cerarols, Joan Nogué i Xavier Milian, a més d’Oriol Valls, traductor habitual de Tigre de Paper.

De Marina Garcés reediten Un món comú, títol del 2013 que ara té un nou pròleg. “En un moment en què la filosofia i la política busquen la comunitat com una cosa que cal recuperar i el comú com una cosa que cal produir col·lectivament, aquest llibre proposa un pas enrere: descobrir el món comú en què ja estem, vulguem o no, implicats.”

A Llibertat incondicional. La renda bàsica en la revolució democràtica, David Casassas es pregunta “quins dispositius poden valer per fer del món del treball, remunerat o no, un lloc compatible amb la llibertat i la dignitat humanes”. L’assignació d’una renda bàsica incondicional pot actuar com a far per conquerir, avui, més nivells de llibertat individual i col·lectiva.

El món rural. Entre les arrels i el conflicte, editat per Rosa Cerarols i Joan Nogué, és “una mirada diferent del món rural del nostre país, cada cop més oblidat”, segons Marc Garcés. “El món rural és molt més divers, espontani i viu que la visió estereotipada que sovint encara conservem. Aquest llibre presenta una visió esperançadora del món rural que no s’enfronta amb la ciutat sinó que el dota de discurs propi”, expliquen els dos editors.

Xavi Milian està editant l’exhaustiu llibre de 1.600 pàgines (en dos volums) 100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans. “Milian, en una tasca titànica, sintetitza per primera vegada els textos dels principals dirigents, organitzacions i mitjans que han desenvolupat una proposta política que vinculava la lluita nacional amb la lluita social al nostre país, del 1910 al 2010.”

Altres dels títols presentats van ser les novel·les Una teoria feminista de la violència, de Françoise Vergès, per “construir societats lliures de violència masclista, classista, racista...”. El passador, de Stéphanie Coste (aquest i l’anterior amb traducció d’Oriol Valls), “que ajuda a entendre el drama de les pasteres”, i Prop de les vies, d’Alki Zei (amb traducció de Mercè Guitart), “una mirada, amb la ingenuïtat de la nena protagonista, sobre la Rússia prerevolucionària”.

També la novel·la gràfica El partit de les panteres negres, de David F. Walker i l’il·lustrador Marcus Kwame Anderson (amb traducció d’Octavi Gil), “que combina diversos registres narratius per parlar d’aquest moviment polític, del qual ara només queda l’estètica”.

Els tres últims títols presentats són L’infame Rosalie, d’Évelyne Trouillot; Suport mutu, de Dean Spade, i Figures de la revolució africana, de Saïd Bouamama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia