Llibres

Agramunt obre l’Any Viladot amb l’objectiu de donar “l’empenta definitiva” per difondre el llegat de l’artista

Durant el 2022 es faran una quarantena d’actes arreu del país en motiu del centenari del naixement de Guillem Viladot

Agramunt (Urgell) ha estrenat aquest dissabtes als actes de commemoració del centenari del naixement de l’escriptor i poeta visual Guillem Vidalot (Agramunt 2022 – Barcelona 1999). A l’acte inaugural hi ha participat, entre altres, la consellera de Cultura, Natàlia Garrigua, així com el president de la Fundació Viladot i nebot de l’artista, Jordi Viladot, que ha dit que el centenari ha de servir per donar “l’empenta definitiva” per difondre el llegat de l’artista. La jornada ha continuat amb la presentació del llibre inèdit ’Cantates i fugues i colls de la baralla’ i amb la inauguració de l’exposició ’Ruth. Cossos als llimbs’. Durant el 2022 es faran una quarantena d’actes arreu del país per donar a conèixer l’obra de l’artista agramuntí.

El Teatre Casal Agramuntí ha acollit l’acte inaugural de l’Any Viladot. La jornada ha estat presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha posat en valor l’obra de l’artista i també ha mostrat el compromís del Departament per difondre aquest llegat en els propesr anys a través de la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal.

En el seu discurs, el president de la Fundació Viladot, Jordi Viladot, ha destacat la importància del centenari i ha afirmat que ha de suposar “l’empenta definitiva” perquè l’obra de l’artista sigui coneguda arreu del territori. En el mateix sentit s’ha expressat el director de la fundació i comissari de l’Any Viladot, Pau Minguet, que ha assegurat que la commemoració és “fonamental per poder consolidar la feina” que realitzen a la fundació perquè l’espai esdevingui “un punt de referència de la cultura contemporània a les terres de Ponent”.

D’altra banda, Minguet ha qualificat Guillem Viladot de “personatge fonamental dins la història de la cultura catalana”, així com “difícil de classificar i indisciplinat”, que al llarg dels anys va saber experimentar amb diversos llenguatges des d’una “visió especial”.

Una quarantena d’activitats

El programa de commemoració del naixement de Guillem Viladot inclou una quarantena d’actes arreu del país, i en especial a Agramunt, entre exposicions, presentacions de llibres, taules-rodones i representacions teatrals, entres altres.

Un dels actes destacats és el que tindrà lloc el 26 d’abril, coincidint amb el dia de l’aniversari de Viladot, amb la inauguració de l’exposició ’Guillem Viladot i els creadors de Ponent’ a la sala d’exposicions temporals de la Fundació Guillem Viladot – Lo Pardal. La mostra, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, posarà de relleu les connexions que va tenir l’artista d’Agramunt amb altres referents del món de l’art i la cultura a les comarques lleidatanes, evidenciant el teixit i l’ebullició cultural que hi va haver a la Lleida de postguerra. La mostra serà itinerant i posteriorment també passarà per diferents museus de Ponent i del Pirineu.

Encara durant el mes d’abril, la delegació lleidatana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya se sumarà a la commemoració del centenari amb una instal·lació que l’arquitecte Jaume Farreny ha concebut a partir del ’Poema de l’home’ de Guillem Viladot (1972). L’obra s’exposarà a la Seu Vella i, posteriorment, s’instal·larà de manera permanent a la Vinya dels artistes de la Pobla de Cérvoles.

Polèmica inicial

L’any del centenari de Viladot va començar amb polèmica ja qu t, que és que se’n parlés no des de la oficialitat, sinó des del seu territori.”, ha expressat.e el Govern va deixar fora l’Any Viladot de les commemoracions oficials per aquest 2022. Aquesta decisió, que en un inici va generar decepció a Agramunt i entre el món cultural, finalment ha provocat que Cultura s’hagi abocat amb els actes del centenari i que també s’hagi compromès a nivell econòmic a difondre el llegat de l’artista.

En aquest sentit, l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha dit que l’exclusió de les commemoracions oficials del Govern ha aconseguit que es parli “molt més” de l’artista. “No sentim a parlar gaire de les altres commemoracions i, en canvi, sí sentim parlar d’aquesta. Hem aconseguit el que ell hauria volgut”, ha expressat.

Cultura se suma a l’Any Viladot

Així doncs, el Departament de Cultura s’ha sumat a la celebració del centenari del naixement del poeta agramuntí Guillem Viladot amb un seguit d’actuacions, fruit d’un acord de col·laboració entre el Departament, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, i la Fundació Viladot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona