Cinema

Cultura

El cine que ens interpel·la

El Cinemaclub de Bescanó compleix un any amb la preestrena a les comarques gironines d’‘Un pequeño mundo’, aposta belga als Oscar

S’ha treballat l’assetjament escolar que aborda el film a l’INS La Miquela

Quan Pep Ribera i els nou membres de la junta del Cinemaclub Bescanó van endegar el projecte, ara farà un any, van voler recuperar l’esperit d’aquelles projeccions en versió original, en sales especialitzades, dels anys setanta i vuitanta, en què la pel·lícula generava debat i propiciava un col·loqui entre els assistents. Era el denominat cinema d’art i assaig que, en el context actual de consum audiovisual domèstic amb l’auge de les plataformes com ara Netflix, es fa més necessari que mai. I hi ha també un compromís cultural, ja que el Cinemaclub engrandeix l’oferta cultural d’un municipi que té en la programació del teatre –on precisament es projecten les pel·lícules– el seu màxim exponent. Alhora, l’entitat contribueix a fer créixer el teixit associatiu de Bescanó, però sobretot hi ha una implicació social amb els problemes actuals. “A partir del cinema, es pot parlar d’història, d’injustícies socials, del futur i del present. Proposem cinema que ens entretingui i ens interpel·li”, destaquen. Un any després i amb un total de 134 socis, el Cinemaclub Bescanó fa una crida a ampliar aquesta base social.

El 2021, van projectar cada mes una pel·lícula i hi van convidar un expert en la temàtica. L’estrena va ser Cinema Paradiso (1989) amb la participació del projeccionista Jesús Serrat, de Guillem Terribas, del Cinema Truffaut, i de Jordi Dorca, del Museu del Cinema. Una de les sessions que va generar més interès va ser Despertar (1990), en què va participar el neuròleg i investigador Joaquim Jubert. El clàssic Matar un rossinyol (1962) va tenir la participació de l’escriptora Maria Mercè Roca. Destaca també La ola (2008), amb el professor de la UdG i director de la Càtedra Ferrater Mora Joan Vergés. La participació dels experts és un dels valors afegits del Cinemaclub Bescanó, destaca Pep Ribera. A El ventre del mar d’Agustí Villaronga, es va comptar amb la presència del productor del film, Javier Pérez Santana, i del director de fotografia, Josep Maria Civit. A l’estiu, van fer sessions de cinema a la fresca, a la plaça de la Quintana. Així es va projectar A la recerca de l’arca perduda (1981) coincidint amb el 40è aniversari del film.

El divendres 28 de gener, faran la preestrena d’ Un pequeño mundo , l’aposta belga als Oscar i que s’estrenarà a les sales comercials el 4 de febrer. El film explora de forma contundent l’assetjament escolar, que s’ha treballat a l’institut La Miquela de Bescanó. En el col·loqui participaran Gemma Portella Coll, coordinadora pedagògica de La Miquela, Gemma Portillo Sau, orientadora educativa del mateix centre, i Josep Vila, pedagog i membre de la Fundació Josep Pallach. El film servirà a La Miquela com a material per abordar la problemàtica i la distribuïdora n’està preparant una guia didàctica. Portillo explica que, com a tema transversal, s’ha treballat en els cursos de l’ESO des de la prevenció. També es farà difusió de la projecció de la pel·lícula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda