Llibres

Desè aniversari de Tiana Negra

Al festival de novel·la negra i policíaca en català han aprofitat l’ocasió per renovar la imatge i les energies

“Tiana és un festival reivindicatiu que, tot i ser petit, ha creat escola”

El 21 i 22 de gener tindrà lloc la desena edició del festival Tiana Negra, una xifra rodona a la qual no ha estat fàcil arribar. Els responsables d’aquest festival pioner de novel·la negra en català –quan va començar era l’únic exclusiu en la nostra llengua– han preparat un Tiana Negra amb un canvi d’imatge, un nou web i una festa de celebració, divendres 21 al vespre, per on passaran personalitats com la presidenta del Parlament, Laura Borràs –present en l’acte inaugural en totes les edicions anteriors–, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i Ester Pujol, l’alcaldessa de Tiana en les primeres edicions.

“Mantenir el festival ja era un repte, però a més ha anat creixent i hi participa més gent del poble, perquè créixer cap endins també era important”, va comentar en roda de premsa l’actual alcaldessa de Tiana, Marta Martorell.

La seva actual directora, Anna Maria Villalonga –que fa tres anys va rellevar Sebastià Bennasar, pare de la criatura, amb el suport de l’Ajuntament de Tiana i dels editors (i veïns de la localitat) Jordi Fernando i Dolors Sàrries–, va declarar: “Ho volem celebrar com una festa, més que altres anys, per dos motius, pel desè aniversari i perquè recuperem la presencialitat d’autors parlant i signant els llibres que es podran tornar a vendre.”

El programa d’aquest any comptarà amb noms importants del gènere negre, com ara Rosa Ribas, Andreu Martín, Xulio Ricardo Trigo, Sílvia Mayans, Jordi Colonques, Ludmilla Lacueva, Salvador Balcells i, entre d’altres, la periodista d’aquest diari Tura Soler.

El festival repeteix activitats com l’entrevista a la cadira d’orelles, les taules de novetats (tot i que en seran menys) acompanyades de la música del saxo de Pau Sanchís, les xerrades sobre true crime, el concurs de relats negres amb col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Tiana... I també estrena activitats, com el Gran Trivial de Tiana (amb lots de llibres de premi) i una dramatització de contes negres a càrrec d’Inés MacPherson.

Després del parèntesi obligat per la pandèmia, el festival tornarà al format presencial (limitat a un 70% d’aforament) i a l’espai habitual, la Sala Albèniz del Casal de Tiana. Es mantindrà, però, la retransmissió en línia a través del Youtube. Per tant, serà en un format mixt.

També s’unirà “el gènere escrit amb el de l’audiovisual, cada cop més indestriables”, va explicar Villalonga, perquè hi haurà una presentació del film Tros, dirigit per Pau Calpe Rufat, basat en la novel·la homònima de Rafael Vallbona, que s’estrena el 25 de febrer.

Al llarg d’aquests deu anys han passat pel Tiana Negra prop de 10.000 espectadors, uns 200 autors i s’han fet unes 300 activitats. A més, compta amb la convocatòria del cada cop més prestigiós premi memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana. “Aquest any, amb 44 originals presentats, hem tornar a superar el rècord”, va comentar Villalonga, que va afegir que s’ha optat per “premiar veus noves en comptes d’altres de consolidades”. “Tiana és un festival reivindicatiu que, tot i ser petit, ha creat escola, manté el caliu i fa que els assistents se sentin com a casa”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona