Altres

Garriga convida “tothom” a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua i confirma la participació del PSC

L’objectiu és establir criteris i eines per “actualitzar” un model que “presenta senyals d’esgotament”

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha convidat “tothom” a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua, del qual aquest dimecres s’han presentat els objectius i el calendari. Les úniques premisses, ha dit, són “reconèixer” la unitat de la llengua i la situació “complexa i delicada” que travessa, i compartir la necessitat d’actuar. En aquest sentit, Garriga ha anunciat que el cap de l’oposició, Salvador Illa, li ha confirmat que el PSC en formarà part (juntament amb els partits de la coalició de Govern, la CUP i Cat En Comú). La consellera ha afirmat que són diversos els indicadors que mostren que “el model” lingüístic presenta “símptomes d’esgotament” i s’ha emplaçat “actualitzar i modernitzar” les eines que l’han fet avançar fins ara.

El Pacte Nacional per la Llengua es reunirà per primera vegada el mes de febrer, amb l’Informe Acadèmic sobre la situació del català (que elaboren set experts) sobre la taula. La reunió amb formacions polítiques i entitats serà la primera passa d’un procés participatiu obert a tota la ciutadania que culminarà al juliol, amb una síntesi de les aportacions recollides. La previsió és que a la tardor s’assoleixi un acord marc, i que aquest es presenti i signi al desembre. Tot plegat, servirà de base per al futur pla de política lingüística plurianual.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, els ha exposat personalment aquest dijous, acompanyada pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. L’objectiu primer, ha dit, és arribar a un consens social i polític sobre la situació del català i “consensuar les polítiques necessàries”. Vila ha afegit que no es tracta tant de marcar-se objectius percentuals com d’establir “criteris i eines” d’intervenció pel futur de la llengua.

Garriga ha manifestat que aquest és un moment “crucial” pel futur català, una llengua que al seu parer està “lluny dels mínims de coneixement” i ús social desitjables. La consellera ha apuntat que els acords en matèria lingüística de “fa 40 anys” s’han “d’actualitzar i modernitzar”. “La societat ha canviat, és diversa i multilingüe; necessitem noves eines i analitzar amb realisme la situació del català”, ha asseverat.

“Renovar els consensos”

En aquesta línia, la consellera ha apostat per “renovar els consensos que van convertir el català en punt de trobada i eina de cohesió”, per garantir-ne la supervivència. El futur de la llengua, ha dit Garriga, demana un debat “constructiu perquè l’estratègia sigui compartida el màxim possible”.

És en aquest punt on la consellera ha dit que compta amb la participació de “tothom”, i s’ha referit a l’encàrrec de “més del 80%” del Parlament per tirar endavant el Pacte. “Tenim la ma estesa i la voluntat d’incloure-hi tothom”, ha dit sobre els partits que no han manifestat la voluntat de ser-hi. Això no inclou el PSC, que ja va avançar la seva participació i que el seu líder Salvador Illa ha confirmat personalment a la consellera. Garriga ha recordat, això sí, que per prendre part del pacte cal “reconèixer la unitat de la llengua”, així com la situació “delicada” de la mateixa i la necessitat d’actuar per revertir-la.

Garriga ha suggerit que el Pacte Nacional per la Llengua ha de generar idees “propositives, modernes i constructives”, i fugint del derrotisme ha dit que la situació de la llengua és delicada, és “superable”.

El secretari de Política Lingüística ha avançat que els àmbits prioritaris de treball del Pacte seran, en aquest ordre: les administracions públiques, el món educatiu i la recerca, la cohesió social, la cultura, l’audiovisual i els mitjans de comunicació, el món digital i les tecnologies de la llengua, el món socioeconòmic i món laboral, salut i serveis assistencials, el lleure i l’esport, la relació entre els territoris de parla catalana, àmbit estatal i internacional, i qualitat de la llengua. El pressupost inicial previst per les activitats relacionades amb el Pacte és de 345.000 euros. Garriga convida “tothom” a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua confirma la participació del PSC



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona