cultura

El triangle de Maçart

Maçart celebra aquest cap de setmana la 13a edició, que tindrà lloc no només a Maçanet de Cabrenys, sinó també a la Jonquera i el Pertús. I vol continuar creixent

La mostra d'art contemporani i transfronterer Maçart 13 tindrà lloc entre divendres i diumenge d'aquesta setmana a Maçanet de Cabrenys, on va néixer i créixer durant dotze edicions, i ara ha ampliat el seu marc d'acció a un triangle que completen la Jonquera i el Pertús, ja a l'altra banda de la frontera administrativa. Ja superada la crisi de l'any passat, quan la direcció anterior de la mostra va marxar de Maçanet per crear a Figueres el festival Ingràvid, Maçart es reafirma aquest any sota la direcció d'un col·lectiu organitzador al capdavant del qual hi ha Ferran Herrera i Anna Puigmal.

Uns quaranta artistes exposaran aquest any les seves obres –des de pintura i escultura fins a videoinstal·lacions– a diferents espais de les tres poblacions: a Maçanet i la Jonquera, les obres s'exhibiran a locals comercials, com pot ser una carnisseria, un videoclub, un hotel, una farmàcia, uns balcons o Can Carreras, un antic celler de la Jonquera que feia 30 anys que no s'obria i on sembla que el temps s'hagi detingut. Al Pertús, s'utilitzaran nou sales del castell de Bellaguarda com a espais expositius.

El Maçart 13 s'obrirà simultàniament aquest divendres a les 22.13 –els horaris sense arrodonir són una particularitat de la mostra– a les tres localitats. A la Jonquera, s'hi projectarà Empordartnesos, de Boris Zapata Films, i tindrà lloc una lectura poètica d'Enric Cruañas, després de la qual hi haurà un espectacle de dansa oriental a la plaça Nova. Paral·lelament, a Maçanet es llegirà un pregó i la companyia de dansa contemporània de Noèlia Liñana presentarà Sucre.

El dissabte a les 10.04 del matí s'ha programat als tres pobles l'“obertura triangular d'exposicions”. A partir de les 11.08 es projectaran de manera ininterrompuda curtmetratges d'autor al Punt d'Informació de l'Albera. Durant la jornada, a Maçanet s'hi portarà a terme una xerrada de Fermí Quintana (12.16 h), l'actuació d'Escarlata Circus (17.28 h), el recital de poesia dramatitzada amb boleros i tangos Per amor a la vida (22.34 h), un monòleg d'Albert Boira (23.49 h) i música amb Dj Xarcuterie (00.52 h). A la Jonquera, dissabte hi haurà un aperitiu sorpresa (12.18 h), els xilòfons experimentals d'Herbert de Miranda (19.09 h) i un concert de gospel i soul amb el Cor Muxima (21.38 h). Diumenge continuaran les exposicions i els curtmetratges i a la Jonquera s'han programat les actuacions del duo de violoncel i guitarra format per Anna Ros i Xavier Ballesteros (12.12 h) i Escarlata Circus (18.32 h); al Pertús, Enric Puigsegur presentarà el seu projecte Indika Música als jardins del castell (17.12 h), i a Maçanet el Manel Fortià Trio tocarà a l'hotel Pirineus (20.21 h).

Entre els artistes que participen en aquesta edició, hi ha Josep Niebla, Pedro Aznar de Almeida, Rosa Brugat, Alfred X. Balasch –autor dels quadres que decoraven el film barceloní de Woody Allen–, el col·lectiu I Too Am, etc. Molts artistes tindran obres exposades a les tres poblacions del triangle transfronterer, però l'objectiu és que el públic volti per tot aquest triangle artístic, que en el futur es vol ampliar a altres localitats nord-catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.