Arts escèniques

Les pistes del circ

Tot i que el sector busca desestacionalitzar les actuacions, per les dates de Nadal es prodiguen una trentena d’accions vinculades al circ arreu de Catalunya

L’àrea metropolitana té oferta de circs clàssics com Raluy i Universal i propostes contemporànies com ’Sotrac’ o ‘NUYE’
‘UduL’, de Los Galindos, fa estada fins al 30 de desembre a Vilanova i la Geltrú

El circ respira activitat aquests dies de Nadal. Només a l’àrea de Barcelona coincideixen, en pocs dies, les actuacions que es programen a la plaça de Catalunya, NUYE de la companyia Eia al Mercat de les Flors ; el Circ Històric Raluy a tocar de Correus (Vekante, fins al 27 de febrer); a més de la producció a l’Ateneu Popular de Nou Barris (Sotrac) i el Circ Universal, a Can Zam de Santa Coloma de Gramenet, fins a mitjans de gener. Santa Coloma també munta un cicle amb el Passatge de Nadal (del 28 de desembre al 4 de gener). L’Hospitalet de Llobregat presenta un festival de circ i ja s’anuncia l’arribada del nou espectacle del Cirque du Soleil, Luzia (del 17 de març al 10 d’abril). A Girona, es programa el Circ de Nadal, un títol que també es refereix a activitats a Valls, poc abans de les seves esperades Decennals (del 27 al 30 al Jardí de la Circoteca). Ciutats com Terrassa (2 de gener), Torelló (8 i 9 de gener) o Mataró (Cronopis, fins al 2 de gener), amb artistes que l’impulsen des del municipi, també repeteixen actuacions. Catalunya és, per Nadal, un circ ple de pistes que actuen a la vegada. Les condicions de la pandèmia han imposat un aforament màxim del 70%.

Sotrac és l’espectacle més nou a Barcelona. Estrenat dissabte passat, la 26a producció del Circ de l’Ateneu de Nou Barris fa caricatura del consumisme i les modes tecnològiques amb comicitat i aportant números de cèrcol aeri, perxa xinesa i trapezi. L’humor i la combinació entre les accions en directe i les gravacions (sovint pels mateixos intèrprets com a divertits anuncis patètics) convida tot tipus de públic, tot incloent música en directe i una dosi de coreografia.

NUYE, que ja es va poder veure al Grec, serà del 27 de desembre al 9 de gener al Mercat de les Flors. És una peça exigent i espectacular de la companyia Eia que juga amb dos elements on desenvolupen la majoria de les seves acrobàcies. Els artistes d’Intarsi, fan un pas més cap a una dramatúrgia de personatges i situacions que les basteixen amb exercicis circenses.

La plaça de Catalunya és un altre dels punts centrals amb la programació de Nadal, dirigida per Oriol Martí. S’hi podran veure peces com A la fresca d’Anna Confetti (fins al 3 de gener) o Pelat de Joan Català (27 i 28 de desembre), tot i que el cartell inclou moltes altres disciplines artístiques.

A l’Hospitalet, el V Circ d’Hivern convoca el públic fins al 9 de gener a l’esplanada del carrer de la Feixa Llarga amb Travessia Industrial. La companyia Vermut hi presenta Desgavell, un muntatge amb sessions diàries en què participen cinc artistes que executen especialitats de llit elàstic, trapezi, suspensió capil·lar, bicicleta d’equilibris, malabars i un humor que atreu públic familiar.

Les activitats circenses de Nadal ja van començar el cap de setmana passat en llocs com la plaça de Catalunya de Barcelona, Brunyola, Mataró i Tona. Vilanova i la Geltrú ha convidat la companyia Los Galindos a plantar la seva iurta per al muntatge UduL (fins al 30 de desembre). També hi ha programacions puntuals a la Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí i Castellserà. A més d’espectacles o actuacions, també es prodiguen (com és habitual en aquestes dates) tallers per a la canalla i exposicions que completen el quadre.

L’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) difon fins a una trentena d’accions distribuïdes per Catalunya . El sector entén que aquest gènere hauria d’integrar-se a la programació habitual (durant un temps es reclamava un espai que el liderés tot l’any com el Teatre Principal o aixecar un espai a la finca de l’Olympia, tot i que ara s’opta perquè el circ s’integri a les programacions d’arreu de manera habitual). El nomadisme permet, a més (amb projectes com Nilak), plantar-se en comarques on no hi ha teatre i desenvolupar una immersió intensiva al municipi.

Circ de gel i de rècord, a Girona

Per promocionar la nova temporada del Gran Circ de Nadal (del 25 al 29 de desembre, al pavelló de Girona-Fontajau), ahir al migdia es va batre el rècord Guinness de pujar escales fent equilibri de cap a cap per part dels vietnamites Giang Brothers a les escales de la catedral de Girona: 100 esglaons en 53,6 segons. Els Giang ja van assolir el primer rècord en el mateix escenari –90 esglaons en 52 segons– el 2016, però el 2018 els van superar els peruans del Duo Vitalys –97 esglaons en 53 segons–, sempre a iniciativa del promotor Genís Matabosch, que organitza també a Girona el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, al febrer. El Gran Circ de Nadal de Girona sobre Gel 3 preveu 38 artistes internacionals que presentaran 17 números.

Sense el Principal, però

Durant uns anys, el sector del circ va proposar a l’administració que el Teatre Principal de Barcelona es pogués convertir en l’equipament pensat per al circ. Havia de ser-ne el pal de paller com el Lliure i el TNC ho són per al teatre, el Mercat de les Flors del circ o el Liceu de l’òpera.

Dimarts, l’Ajuntament de Barcelona va informar que s’ha signat una remodelació del Principal amb els actuals propietaris que hi habilitarà sis sales (centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu) i reordenarà els peus de la rambla (una rehabilitació que també té aprovada la seva reforma esperada, de fa anys). Si la Rambla té un calendari ben pròxim, l’actuació al Teatre Principal, valorada en un projecte d’uns 25 milions d’euros, es calcula inaugurar-la cap al 2024. El Principal, antic Teatre de la Santa Creu, es remunta al 1597 i va estar obert fins al 2006. El 2013 s’hi va fer un ambiciós projecte de teatre, restaurant i discoteca, però va aguantar poc més d’un any obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona