Cinema

Xcèntric, espai de llibertat

El cicle de cinema experimental del CCCB celebra 20 anys de projeccions amb un programa representatiu

“Vivim un bon moment, estem descobrint pel·lícules que eren fetes en els llocs més llunyans per les persones més insospitades.” Glòria Vilches, coordinadora del cicle del CCCB Xcèntric des del 2009, destaca en una entrevista a El Punt Avui el gran moment que viu el cinema experimental gràcies a internet. “Tradicionalment el cinema experimental ha estat un espai molt favorable a la creació de les dones, persones racialitzades, persones trans..., perquè no treballen dins de l’estructura industrial, és un espai de llibertat, i ara tenim accés a aquestes pel·lícules.”

Ja fa vint anys que el CCCB va crear aquest programa de projeccions de cinema experimental, i des d’abans-d’ahir ho celebra amb un programa al CCCB que acaba demà, i que tindrà un dia més de projeccions, el 12 de desembre . “És absolutament representatiu, en tots els sentits –comenta Glòria Vilches–. Volíem que fos una celebració sobretot en el sentit de festa, en positiu. Tenim raons de sobres per celebrar: vint anys no són poca cosa, amb el suport d’una institució com el CCCB per fer coses que de vegades són boges i absolutament minoritàries, encara que la nostra voluntat és ser sempre majoritaris.”

Continuïtat en pandèmia

La coordinadora de Xcèntric hi afegeix un altre motiu de celebració: “Portem dos anys de pandèmia i al principi la gent veia les pel·lícules tancada a casa, però hem continuat projectant cinema, amb les mesures preventives. No hem parat i això també és important. Volia que això fos una celebració del cinema com a experiència col·lectiva en un moment en què molta gent veu el cinema a l’ordinador. L’energia que s’allibera en una projecció pública és totalment diferent de la que hi ha a casa.”

Glòria Vilches destaca que el cinema experimental viu un moment molt bo a Barcelona: “Hi ha molts col·lectius que s’hi interessen, no sé si dir que en part és gràcies a Xcèntric. S’ha creat un públic molt entusiasta i fidel i hi ha altres iniciatives amb qui estem agermanats, com ara Zumzeig.”

La coordinadora del cicle fa una crida a veure aquest tipus de cinema amb la ment oberta: “Hi ha certs prejudicis contra el cinema experimental que no tenen raó de ser. Se’l considera massa intel·lectual, avorrit, saberut... Volem fer una celebració festiva del cinema experimental.”

‘Boom’ gràcies a internet

En vint anys, les coses han canviat radicalment. “Molt cinema que divulgàvem ara és accessible gràcies a internet, s’han digitalitzat moltes pel·lícules –explica Glòria Vilches–. El que hem fet els últims anys ha estat ampliar i qüestionar el cànon del cinema experimental. Hi havia uns cineastes molt importants com Michael Snow, Jonas Mekas..., però aquest cànon era molt nord-americà i eurocèntric. Ara estem descobrint moltíssimes pel·lícules experimentals de les quals no teníem notícies i ens ajuda a ampliar el cànon.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona