Arts escèniques

Tik Tok a escena

Núria Guiu completa la seva trilogia construint una coreografia física des dels filtres i algoritmes del xat

Núria Guiu és una de les creadores de la nova fornada d’artistes residents del Mercat (2021-24)

Admet que és arriscat. Núria Guiu prepara la seva primera coreografia coral a Catalunya amb cinc tiktokers. Tal com sona. Si aquests dies presenta, com a artista resident al Mercat de les Flors (fins a la temporada 2023/24), els seus dos solos més celebrats (Likes i Spiritual boyfriends), al mes de maig estrenarà Cyberexorcisme amb cinc professionals de la dansa des del Tik Tok. Tenen grapats de seguidors i està convençuda que els sobrarà energia per fer una translació dels algoritmes i els filtres que permeten jugar i personalitzar un vídeo a l’escena. Guiu veu un paral·lelisme entre l’espiritualitat del ioga (l’ànima) i les xarxes socials (són virtuals). Totes dues formes intangibles es confronten a un cos que habiten. I continua explorant l’antropologia (que encara continua estudiant a distància) en els seus muntatges. Per Guiu, el Tik Tok com els cover dance que investigava a Likes no són cultura de segona, sinó que responen ala cultura popular a la qual cal estar amatents. Guiu analitza els formats de les xarxes i, posteriorment, juga a trencar els límits a partir de la creació: no és una exposició analítica sinó volgudament revolucionada.

El treball de Guiu viatja de la performance (explicant sovint en primera persona la situació de la seva recerca antropològica) a la dansa contemporània. Procura ajuntar mons aparentment incompatibles com el ioga i les xarxes socials. Ara, ha estat indagant quina és la lògica dels algoritmes a Tik Tok. Tot i que admet que qui controla (un ens anònim que pot recordar a al gran germà de 1984, d’Orwell) aquest programari el desenvolupa, principalment, per a mitjans comercials. Però es rebel·la a pensar que la tecnologia és negativa; en tot cas, se’n pot fer un ús negatiu, com una eina física qualsevol. A Cyberexorcisme (del 6 al 8 de maig a la sala Maria Aurèlia Capmany) procura desemmascarar-ne el funcionament i construir-ne una versió analògica a l’escenari. Triant des de la universalitat del Tik Tok, pensava que podria triar una gamma molt diversa de perfils. Però s’ha trobat que precisament el seu algoritme només el dirigeix a joves i blancs. Va intentar forçar l’algoritme buscant altres tipus de cerques però la modificació era quasi imperceptible.

Arrenca ‘Hacer historia(s)’

Aquest cap de setmana Guiu s’estrena al Mercat de les Flors com a coreògrafa. Dins del cicle Hacer historia(s) que programa La Poderosa, presenta Spiritual boyfriends (avui i demà) i Likes (12 i 13 de novembre). La ballarina i coreògrafa, de fet, ja va poder participar la setmana passada en l’aventura de Sònia Gómez (The black body, the blue mind and the fluorescent guts) com una de les cinc intèrprets. Guiu participa en la segona ronda de residents, un programa obert del Mercat de les Flors que procura respondre a les necessitats creatives i de producció de cada artista.

Núria Guiu va signar la primera coproducció de la sala Hiroshima, el 2018. Ahir lamentava el tancament imminent de la sala (prevista pel 12 de novembre) per la fi del contracte de lloguer. Per la directora del Mercat, Àngels Margarit, aquesta desaparició és una llàstima perquè corresponia a un espai molt ben equipat i amb una receptivitat amb els espectadors idònia.

LA DATA

17.02.18
s’estrena ‘Likes’
a la sala Hiroshima. Va ser la primera producció d’aquesta sala d’investigació del Paral·lel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona