Arts escèniques

Un Gaudí màgic

El mag Hausson trasllada la seva activitat al teatre de la Sagrada Família, a partir d’aquest divendres

El Teatre Gaudí Barcelona podria recuperar també les gales amb mags d’arreu del món

Jesús Julve (conegut artísticament com el mag Hausson) recupera la seva presència a la cartellera pública al Teatre Gaudí Barcelona (TGB), a partir d’aquest divendres, amb una versió del Saló de les meravelles, que havia estrenat a l’Escenari Joan Brossa, fa quasi un any. Hi actuarà de divendres a diumenge, fins al 12 de desembre. El repte, a mig termini, tant de la sala com del mateix mag, és mantenir una programació estable a la sala Teresa Calafell, similar a la que van fer els Dimarts màgics al Brossa. Hausson en va ser gerent els últims anys, fins que, fa pocs mesos, es va rescindir el contracte de cessió de la fàbrica de creació per part de l’Institut de Cultura de Barcelona. El nou Centre de les Arts Lliures, que unifica ara els projectes de la Fundació Joan Brossa i de la programació escènica, s’obrirà el 16 de desembre vinent.

El Saló de les meravelles es presenta en format màgia de cambra: tenir el públic tan pròxim limita les habituals manipulacions amb cartes de Hausson, però sí que es resisteix a fer-ne amb fitxes. L’obra juga amb el públic com a element determinant en resoldre els enigmes. Per exemple, es proposen fins a tres números, que sota l’aparença de mentalisme es resolen a partir de la deducció màgica. Hausson també rescata la cartomàgia a cegues, un exercici que es va estrenar als anys quaranta als Estats Units però que s’ha deixat d’utilitzar. Hausson calcula que és l’únic mag que el practica actualment a tot el món.

La màgia ha estat una disciplina artística amb molta trajectòria a Barcelona. Hausson hi és present, amb més o menys freqüència, des del 1987. El mag es va enamorar de la forma d’actuar de l’escola d’Amsterdam, en què l’elegància evita la paraula i s’evita sempre deixar en ridícul el voluntari que puja a l’escenari. Es pot ser divertit i irònic sense deixar de ser amable.

Hausson, que havia treballat durant anys amb l’impuls de Joan Brossa, va obrir amb Hermann Bonnín un petit espai al carrer Allada Vermell de Barcelona, el desembre del 1997. Brossa en va quedar atrapat i li va regalar números de màgia. De fet, un dels números que li va preparar va servir per obrir L’Espai Brossa. I el va cedir perquè l’executés la seva partenaire el dia que van tancar aquella sala (avui continua sense haver aixecat la persiana). Hausson va fer la darrera funció amb públic de taquilla el març del 2021, ara fa vuit mesos. Ho feia pensant que no tornaria als escenaris convencionals, que actuaria només per a convencions i accions puntuals.

Nous ‘Dimecres, màgics’

Ever Blanchet li ha donat l’oportunitat de reprogramar-lo puntualment cada temporada. I també, si es dona l’ocasió, a fer una nova edició dels Dimarts, màgics amb mags d’arreu del món, que ha muntat els últims 16 anys. Aquesta opció va permetre gaudir de gales per a privilegiats amb els millors professionals d’arreu del món. És una opció que Hausson pot recuperar, ara que es tornen a programar conferències màgiques arreu de Catalunya i a l’Estat espanyol, controlada la pandèmia. Cada any es preveuen fins a sis gires de conferències màgiques en la trentena de societats màgiques que hi ha a la Península. I Hausson, que hi guarda una confiança amb els mags i qui els coordina des d’Alemanya, proposa que facin una actuació informal, sense aparells, només amb el mínim per completar les sessions als socis de les entitats de màgia. Ara, com que el TGB no fa funcions els dimecres, es podrien traslladar en aquesta data, insinua Hausson.

LA XIFRA

34
anys
fa que el mag Hausson actua de manera ininterrompuda com a professional per Barcelona. El TGB agafa el relleu de l’Escenari Joan Brossa (a La Seca), que ja havia substituït l’Espai Brossa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín