Altres

Com narrar la memòria

Philippe Sands, Frédéric Pajac i Antonio Scurati seran al Col·loqui Benjamin de Girona, sobre història i ficció

El setè Col·loqui Internacional Walter Benjamin , que tindrà lloc a Girona i Portbou del 18 al 20 de novembre, abordarà la relació controvertida entre història i ficció amb els escriptors Philippe Sands, Antonio Scurati i Frédéric Pajac com a principals convidats. Amb el títol Història i ficció. El gir memorial en les narratives del passat, el col·loqui, organitzat per la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona (UdG), el Museu de l’Exili de la Jonquera (Mume) i el Memorial Democràtic, adopta en aquesta edició el format de conversa amb un conductor per tal d’afavorir el discurs obert i defugir la rigidesa de la lliçó magistral.

D’aquesta manera, Philippe Sands, advocat i professor de dret internacional, que va narrar la persecució i l’exili dels jueus d’Europa a través de la pròpia memòria familiar a llibres com Calle Este-Oeste i Ruta d’escapada (tots dos a Anagrama), conversarà el dijous dia 18 (18. 30 h), a la Sala de Graus de la UdG, amb el professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra Miquel Berga, que ja va acompanyar-lo el 2018 en una de les sessions del festival Mot de literatura. Les sessions de l’endemà, a la mateixa UdG, continuaran amb Antonio Scurati, autor de la biografia novel·lada del dictador Benito Mussolini a M. El hijo del siglo i M. El hombre de la providencia (Alfaguara), que parlarà amb el catedràtic d’història contemporània de la Universitat de València Ismael Saz (10 h). També al matí, la nova directora del Born, Marta Marín-Dòmine, que a Fugir era el més bell que teníem (Club Editor) reflexiona sobre les memòries heretades, conversarà amb la professora de literatura contemporània de la UdG Margarida Casacuberta, i a la tarda intervindrà el convidat més esperat, el dibuixant i escriptor belga Frédéric Pajac, que a través de llibres com ara La inmensa soledad i les successives entregues del seu Manifiesto incierto (Errata Naturae), ha abolit les fronteres entre gèneres amb l’anomenat “assaig gràfic”, en què narració, autobiografia, història i dibuix col·laboren per il·luminar alguns dels seus fars del pensament i la literatura, des de Cesare Pavese a Nietzsche o el mateix Benjamin. Pajac, que va ser el 2017 a Barcelona convidat pel Kosmòpolis, conversarà amb la historiadora de l’art i professora de la UdG Lluïsa Faxedas (16 h). Les sessions les tancarà Jordi Amat, autor de la biografia d’Alfons Quintà El fill del xofer (Edicions 62), en conversa amb Montserrat Duch, catedràtica d’història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.

El primer dia del col·loqui també es donarà a conèixer el nom del guanyador de la cinquena edició del premi internacional Memorial Walter Benjamin. Com ja és habitual, la trobada es tancarà amb la ruta a peu des de Banyuls a Portbou, dissabte dia 20 a partir de les 8 del matí. En aquesta ocasió la caminada serà encapçalada per l’artista libanesa Wafa Aoun, resident la Nau Côclea de Camallera, que al llarg del recorregut desplegarà un treball al voltant del tèxtil i la costura, entenent que el vestit és l’última casa de l’exiliat. La visita al Memorial de Dani Karavan al cementiri (16.30 h) i el recital Exilio, amb l’actor Àlex Brendemühl a la sala La Congesta (18 h), tancaran els actes. Les inscripcions a la jornada acadèmica són gratuïtes i s’han de gestionar a través del correu [email protected] i [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda