Cinema

Acció emocional

Belén Rueda torna a ser protagonista al Festival de Sitges, que ha mostrat l’òpera prima ‘Visitante’ i l’últim film de Zhang Yimou

“El cinema fantàstic m’ha donat molt, m’ha donat una visió per explicar les històries en què hi ha menys lligams, menys convencionalismes...” Ho explicava ahir Belén Rueda al Festival de Sitges en una entrevista a El Punt Avui en què es va mostrar molt agraïda i apassionada pel cinema de gènere fantàstic i de terror: “Hi ha menys paraules i més acció emocional. És més important el que expliques amb els ulls, que surt de dins, que el que expliques en paraules.”

Nascuda a Madrid el 1965, Belén Rueda ha rebut aquest any el gran premi honorífic d’un festival que ha inaugurat tres vegades, amb El orfanato (2007), Els ulls de Júlia (2010) i El cos (2012). En la 54a edició, ha protagonitzat el curt que acompanyava la sessió inaugural d’abans-d’ahir, El inquilino. “Una de les grandeses del Festival de Sitges és donar molt espai als curts, és el començament dels nostres nous creadors.”

Va acceptar aquest treball perquè el guió li va semblar genial: “Explicar una història en deu minuts i que produeixi alguna emoció o sensació no és gens fàcil. I aquest curt té suspens, un punt d’humor i et fa preguntar-te si creus o no creus en determinades coses. Si et preguntes si creus en els esperits, potser d’entrada dius que no, però en determinades situacions, dius que no, però bé...” La intensitat que aporta a una història tan breu prové de l’experiència: “Com a actriu, m’agrada posar-me en la situació del personatge, però després rescato coses. Fa molts anys que estic en aquesta professió, i he conegut gent i m’he posat en situacions que no hauria viscut mai i t’enriqueixen moltíssim. Tot en la vida et serveix. Els actors, tots els que ens dediquem a explicar històries, tenim un arxiu de vida emocional, i després t’expliques a través del teu cos, els teus ulls, la teva pròpia visió.” Diu que li agrada molt “humanitzar els personatges encara que estiguin en situacions molt extremes, perquè la vida supera moltes vegades la ficció.”

Sitges va mostrar ahir a concurs Visitante, del jove debutant valencià Alberto Evangelio, un drama de ciència-ficció que parla d’existències paral·leles amb una estètica retro. Els personatges principals estan interpretats pels catalans Iria del Río, Jan Cornet i Miquel Fernández. També s’ha pogut veure en competició Cliff walkers, un film d’espies de Zhang Yimou que compensa el maniqueisme i algun apunt propagandístic amb una història d’espies a la Xina ocupada pel Japó de factura brillant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona