Cultura

Deu ajuntaments recuperen documents confiscats durant la Guerra Civil

La documentació va ser confiscada i dipositada a l'arxiu de la delegació del Govern a Catalunya

La Delegació del Govern a Catalunya ha tornat avui a deu ajuntaments documentació que els va ser confiscada al final de la Guerra Civil. Es tracta de 43 llibres d'actes, caixa i arqueig corresponents al període 1930-1939, que van ser confiscats i dipositats a l'arxiu de la delegació del Govern.

El delegat del Govern, Joan Rangel, ha lliurat avui la documentació als representants dels ajuntaments de Capellades (Anoia), Falset (Priorat), La Floresta (Garrigues), Guissona (Segarra), Marçà (Priorat), Preixens (Noguera), Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), Sarral (Conca de Barberà) i Vallbona (Anoia).

La documentació va ser localitzada fa uns mesos per uns historiadors als arxius de la delegació i els ajuntaments van sol·licitar-la el mes de gener passat sota el paraigua de la Comissió de la Dignitat, l'associació impulsora del retorn dels papers de Salamanca.

Els representants dels diferents municipis han explicat que fins que els historiadors van trobar els documents pensaven que s'havien perdut o cremat durant la Guerra Civil.

Segons la Comissió de la Dignitat, aquesta documentació va ser requisada sense el consentiment dels ajuntaments i el president de la Comissió, Josep Cruanyes, ha explicat que els documents avui tornats van ser trobats “casualment”.

Amb el retorn dels 43 llibres, s'acaba la llarga recerca de l'historiador de Sant Sadurní d'Anoia Carles Querol, qui va trobar-los a l'arxiu general.

Joan Rangel ha dit que avui és un “dia important” que contribueix a la recuperació de la memòria històrica.

Segons l'acte oficial llegit aquest dijous, no és possible precisar des de quin any els fons en qüestió es trobaven dipositats a l'arxiu de la delegació del govern amb la documentació de l'antic Govern Civil, ja que no existeix cap títol de possessió per part de l'administració general de l'Estat.

De la mateixa manera, l'acte diu que es desconeix per quina raó aquest fons documental es trobava a l'arxiu general de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, ja que no existeix un registre històric d'entrada o sortida de la documentació, ni un registre de transferències que es puguin haver realitzat des d'altres arxius o entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona