Art

Olot orienta els seus museus cap a la creació

El canvi ve precedit d’un procés participatiu sobre el rol d’aquests centres

Els Museus d’Olot han decidit reorientar la seva línia de treball, arran dels resultats d’un recent procés participatiu en què es convidava els ciutadans a explicar què volien que fossin aquests espais i què volien que hi fessin. “A partir d’ara mirarem sobretot de fomentar l’esperit crític i autocrític, l’aprenentatge de les persones, apostant per la creació i l’experimentació a través de l’art, ajudar al benestar de les persones a través de l’art i també per tocar qüestions d’actualitat, temes que interessin”, descriu la directora dels museus, Montse Mallol.

Precedents

De fet, els darrers anys ja s’havia introduït aquesta línia, amb projectes com El museu ets tu (els ciutadans escollien una peça del magatzem per exposar-la), el cicle dedicat a la violència de l’Estat contra el poble amb motiu del procés independentista i a partir del quadre La càrrega o El museu entra a casa (usuaris de residències d’avis, fotografiats posant amb peces del museu), que encara s’està realitzant. “La idea és obrir-nos a la ciutat, fer que el museu sigui un espai de trobada on crear, generar aliances, compartir experiències i coneixements, un lloc socialitzador i educador, sense límits d’edat”, manifesta Mallol. A curt termini –concreta la directora– hi haurà propostes puntuals, de curta durada i relacionades amb l’actualitat en format de xerrades o visites, per exemple.

El procés

El procés participatiu –en el qual han pres part 67 persones de segments socials i d’edat ben diversos– ha estat gestionat des de fora dels museus olotins per assegurar-ne una mirada ben neutra. Aquesta feina l’han fet experts de la Facultat d’Educació de la UB i de l’empresa Adhoc Cultura i el resultat s’ha plasmat al Projecte Educatiu dels Museus d’Olot. Per difondre’l s’ha muntat una exposició a Can Trincheria (El Museu: un canvi de mirada) per a la qual s’han previst diverses visites guiades (cal fer reserva prèvia a Olotcultura.cat.) Estarà oberta fins al dia 29 d’aquest mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA