Cinema

Judith Colell presidirà l’Acadèmia

El cinema català escull la directora per succeir Isona Passola. Serà al capdavant d’una junta directiva que inclou Sergi Moreno, Carla Simón i David Verdaguer

La candidatura guanyadora ha obtingut 172 vots, per 103 de l’encapçalada per Neus Ballús

La directora Judith Colell serà la nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català els pròxims quatre anys, en substitució de la productora Isona Passola, que estava al capdavant de l’entitat des del 2013. La candidatura de Judith Colell, que es presentava sota el lema Cinema i futur, ha obtingut 172 vots, mentre que la candidatura Una Acadèmia de portes obertes, liderada per la també directora Neus Ballús i l’actor Sergi López, ha obtingut 103 vots. Les eleccions han tingut una participació del 56% dels acadèmics, una mobilització sense precedents en l’entitat. Un total de 496 acadèmics tenien dret a vot en aquestes eleccions.

Després de tres jornades de vot electrònic (del 9 a l’11 de juny), la seu de l’Acadèmia –al passeig Colom de Barcelona– va rebre ahir, de les 16 a les 20 h, els acadèmics i les acadèmiques que van optar pel vot presencial. La junta electoral, formada pels acadèmics Mariona Claveria, Rosa Maria Fusté, Lluís Maria Güell, Anna Petrus i Oriol Sala-Patau, i apoderats de les dues candidatures van supervisar i validar el procés.

Judith Colell és directora de les pel·lícules Elisa K (amb Jordi Cadena, premiada en el Festival de Sant Sebastià del 2011), Dones i 53 días de invierno, entre altres treballs, i acaba de guanyar un guardó a Màlaga pel seu darrer llargmetratge, 15 horas, que tracta sobre el tema de la violència domèstica. Sergi Moreno, que serà el vicepresident en el mandat que comença, és productor, entre d’altres, de Libertad, que ha estat seleccionada per participar el mes que ve en la Setmana de la Crítica del Festival de Canes, i d’Els dies que vindran, que va guanyar set premis Gaudí l’any passat. Carla Simón, que ocuparà el càrrec de secretària, va dirigir Estiu 1993 (2017), distingida amb cinc premis Gaudí, entre molts altres guardons. El director del festival D’A i president de l’associació de certàmens Catalunya Film Festivals, Carlos R. Ríos, ocuparà el càrrec de tresorer. Completen l’equip de la nova junta, com a vocals, els actors David Verdaguer (Els dies que vindran, Estiu 1993) i Maria Molins (El cor de la ciutat, El bosc); les directores Alba Cros (Les amigues de l’Àgata) i Sílvia Quer (Terra cremada, La dona del segle); la muntadora Ana Pfaff (Estiu 1993, Els dies que vindran) i el guionista Eduard Sola (Barcelona, nit d’estiu, Èxode).

Sota el lema Cinema i futur, la nova junta directiva vol una acadèmia “més rica en opinions i diversa en projectes”, segons van explicar Judith Colell i Sergi Moreno en una entrevista a El Punt Avui fa una setmana. Incentivar la participació dels seus membres, treballar perquè el cinema català recuperi múscul industrial i guanyar públic incidint en l’ensenyament són alguns dels punts del programa de la candidatura.

Oberts als socis

“Volem obrir l’acadèmia a tots els acadèmics i acadèmiques, que no sigui gens vertical ni presidencialista”, va destacar Judith Colell, i va afegir-hi: “Proposem crear una sèrie de comissions que treballin diferents aspectes: la relació del cinema amb les plataformes, la gala, nous premis, membres d’honor, xarxes socials, relació amb les universitats, publicacions...” Sergi Moreno va remarcar: “Volem posar el focus en la idea que els nostres socis siguin més participatius i els puguem donar més feedback constantment.”

Un altre punt del seu programa és la continuïtat: “Quatre membres de la junta venen de la junta anterior –va dir Judith Colell– i som molt conscients de la feina que s’ha fet en les juntes de Joel Joan i Isona Passola. Això s’ha de reivindicar.” També volen aconseguir “una indústria a l’altura de les circumstàncies”. “La gent necessita que hi hagi feina, que es facin pel·lícules, i per a nosaltres és molt important aquest punt”, va dir Judith Colell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona