Llibres

I si resulta que la Terra no existeix?

Hervé Le Tellier ofereix una visió lúdica i inquietant de la identitat a ‘L’anomalia’, últim premi Goncourt

“En comptes de dir que la Terra és plana, dic que la Terra no existeix, que és més divertit”

Explicar l’anomalia que dona títol a la novel·la de Le Tellier pot ser un sacrilegi, però es descriu a la contraportada. L’autor vol que el lector sàpiga de què va el joc. Anant de París a Nova York, un avió travessa una forta tempesta i, en aterrar, l’aparell i els 243 passatgers són un duplicat exacte d’un vol que va arribar tres mesos abans.

“Per primer cop he partit de la situació per crear els personatges i no a l’inrevés”, explica l’autor, editor, crític literari, matemàtic i actual president del grup Oulipo, Hervé Le Tellier (París, 1957).

Tant Pilar Bertran, d’Edicions 62, com Elena Ramírez, de Seix Barral, editorials que publiquen L’anomalia en català i castellà, van lloar la feina dels traductors, Jordi Boixadós (també novel·lista) i Pablo Martín Sánchez, novel·lista, membre d’Oulipo i amic de Le Tellier.

L’anomalia trenca rècords, ha venut un milió d’exemplars a França, s’ha venut a 37 països, de moment, i a Seix Barral n’han fet tres edicions en 15 dies”, comenta Ramírez.

“Abans que sortís publicada en paper, una productora francesa ja va comprar-ne els drets per fer-ne una sèrie; i jo participaré en la destrucció de la novel·la, perquè se n’haurà de modificar el format”, comenta l’autor.

“El 2018 vaig començar a pensar en aquesta novel·la, que primer era un relat breu sobre un escriptor duplicat, però els temes de fons eren massa potents i vaig decidir fer una novel·la”, explica.

Dels 243 passatgers i tripulants, Le Tellier en va crear vuit per fer el seguiment. “Estan inspirats en amics meus, canviant-ne alguna característica per ajustar-los al que em calia per a la trama.” “El doble i la confrontació amb un mateix era el tema que m’interessava tocar.”

La primera part de l’obra és la presentació dels personatges fins que passa l’anomalia. Aleshores, abans d’una tercera part en què enfronta cada personatge amb el seu doble tres mesos més jove (o més vell) i proposa respostes diferents, Le Tellier mostra les reaccions oficials, primer de l’administració dels Estat Units, que, naturalment, volen mantenir un control de ferro fins a saber què ha passat i com els afecta.

Entre els estudis, des de totes les religions, i l’aplicació de protocols i criteris científics, l’autor parla d’una teoria, similar a la del film Matrix, però ben seriosa, segons la qual “hi ha un 47% de probabilitats que siguem éssers virtuals”. “No soc gens de creure en complots, però, posats a crear, en comptes de dir que la Terra és plana, vaig apostar perquè la Terra no existeix, que em resulta molt més divertit”, afirma Le Tellier.

Tot i que la va començar fa gaire bé tres anys, situa l’acció en l’actualitat, el 2021. Per aquest motiu la pandèmia només treu el nas. “La meva intenció era parlar del canvi climàtic, però les darreres correccions les vaig fer just abans del primer confinament i hi vaig poder afegir alguna referència; no havia imaginat una pandèmia, és clar, però sí l’eco, la ressonància que ens afecta.”

L’obra té moltes capes de lectura, també de crítiques. “Els humans tenim una capacitat inversemblant d’estar cecs, de negar-ho tot, de no resoldre els problemes de cara al futur; quan passi la pandèmia, al cap de dos anys l’haurem oblidat sense aprendre’n res.”

Entre els personatges hi ha una escriptor, autor de L’anomalia, un joc metaliterari dels molts que proposa. “Els que identifiquin les referències literàries potser somriuran, però no afectarà la lectura dels que no les coneguin. He volgut jugar amb codis i gèneres, fer una certa paròdia, però des d’Oulipo sempre ho fem amb respecte i de manera seriosa.” Precisament sobre el grup, afirma: “Som una colla d’amics, de nens grans; no és una escola, és una llar d’infància.” Nens que, com en el cas d’Hervé Le Tellier, saben combinar els elements per crear una bona novel·la que diverteix, fa pensar i, fins i tot, inquieta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda