Cinema

Resistint la tempesta

Dels 61 associats al Gremi de Cinemes de Catalunya, 36 continuen oberts, amb una oferta de 90 films. La majoria de tancaments són provisionals i reobren aviat

“És important veure que hi ha sales obertes a tot el territori”, comenta Pilar Sierra

“Dels 61 cinemes que tenim agremiats, 36 estan oberts.” Pilar Sierra, directora del Gremi de Cinemes de Catalunya, que aplega entre el 70 i 80% de pantalles de Catalunya, donava aquestes xifres en una entrevista a El Punt Avui i qüestionava la imatge que s’ha donat d’una activitat cinematogràfica pràcticament nul·la: “La setmana passada, van sortir notícies catastrofistes, i no volem que la gent que llegeix els diaris pensi que tots els cinemes estan tancats, perquè aleshores segur que no hi aniran.”

El cas és que cinemes amb una sola sala i grans empreses com ara Cinesa i Balañà tenen cinemes oberts per tot el territori. Només cal consultar la cartellera per comprovar-ho. Ahir mateix, a Catalunya hi havia una oferta d’unes 90 pel·lícules, la majoria estrenes de cinema europeu, estatal i català. Només 13 títols són reposicions, en algun cas amb motiu d’una efemèride: El noi, de Charles Chaplin, celebra el centenari.

“És important veure que hi ha sales obertes a tot el territori”, comenta Pilar Sierra, i cita nombroses poblacions que tenen cinemes oberts: Alpicat, Badalona, Barcelona, Cornellà, la Garriga, Gavà, Castelldefels, Figueres, Girona, Granollers, l’Hospitalet, Manresa, Masnou, Mataró, el Prat de Llobregat, Reus, Sant Cugat, Sitges, Tarragona, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès... Cal afegir-hi, entre d’altres, les sales del Circuit Urgellenc, que estan majoritàriament obertes: Agramunt, Balaguer, Mollerussa, Tàrrega, Tremp, Igualada i Montblanc. No ha reobert el cinema de Solsona i dues poblacions, Bellpuig i Vielha, els tenen provisionalment tancats per l’alt índex de contagis de la zona.

Pere R. Aumedes, gerent del Circuit Urgellenc, creu que “ara estem en un dels punts més delicats de la pandèmia”, però està convençut que “el públic demanda anar a les sales de cinema, sortir”. La dificultat que pateixen és doble: estem en plena tercera onada i “pràcticament no hi ha estrenes”. De tota manera, Pere R. Aumedes manté una actitud positiva: “Vull ser optimista i pensar que, de cara al mes de març o abril, començarà la remuntada, quan les vacunes comencin a fer efecte i, sobretot, amb l’arribada de nou producte, de pel·lícules de les multinacionals, però també de cinema europeu.” El gerent del Circuit Urgellenc subratlla que “aquests mesos les distribuïdores independents, com ara A Contracorriente i Avalon, han anat estrenant pel·lícules i Warner, també. És el que ha mantingut una mica vius els clients habituals del cinema.”La temporada de premis, que ja ha començat amb les nominacions dels Gaudí, els Goya i els Globus d’Or, ajudaran a animar la cartellera. Tots van amb retard. Els Oscar es lliuraran el 25 d’abril.

La directora del Gremi de Cinemes de Catalunya fa un diagnòstic similar: “Els que han tancat és per les circumstàncies actuals. Aquest cap de setmana, només s’ha estrenat una pel·lícula, i és una reposició [El noi, de Charles Chaplin]. Com que no hi ha producte, alguns cinemes que tenen despeses estructurals grans han tancat. Però la seva previsió és obrir al març.” Alguns han optat per tancar dilluns i dimarts, comenta Sierra: “Els cinemes de Balañà i Cinesa oberts només ho fan de dimecres a diumenge, i també altres cinemes. La vocació de tots és poder obrir tan aviat com sigui possible.”

La nova regulació que entra en vigor avui manté el 50% d’aforament per als cinemes, però inclou canvis favorables: “Que estigui permesa la mobilitat comarcal serà positiu”, valora Sierra, que elogia els ajuts de la Generalitat: “A Catalunya, hem tingut dues convocatòries d’ajuts extraordinàries i una d’ordinària, per a les sales de cinema. Amb això estem contents, perquè ens ajudarà a sobreviure uns mesos més.” “En comparació a altres comunitats autònomes, ens hem sentit acompanyats pel Departament de Cultura, en tota aquesta situació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona