Arts escèniques

Crítica

Desig sexual al bosc

El bosc té una llarga representació com a espai de llibertat: enmig de la naturalesa es dilueixen les convencions socials, la moral repressiva del desig, les jerarquies classistes, les identitats, compresa la sexual, i fins la idea de realitat per obrir-se cap a l’imaginari i l’oníric. D’aquí, el crític teatral Jordi Bordes em va recordar els boscos de Shakespeare a la sortida de la instal·lació Personalien, que Temporada Alta ha programat recentment a la Coma Cros de Salt un any i mig després de ser presentada al Museu Reina Sofia. Fruit de les exploracions d’Albert Serra en el llibertinatge abordat per escriptors francesos del segle XVIII, la instal·lació aprofita les imatges rodades per al film Liberté.

El bosc de l’Albert Serra, en tot cas, està ocupat per cossos concentrats en l’estimulació del desig sexual i la seva satisfacció, tot i que, de fet, es traspua una certa insatisfacció: com si el desig dugués a una necessitat insadollable de més; d’aquí que les trobades dels cossos (en fricció, diu Serra) suggereixen frustració: sovint interrompudes, semblen condemnades a la repetició i a l’avorriment que també pot sentir-se en veure-les. Amb un dispositiu de dues grans pantalles (amb imatges i sons que dialoguen quasi bé mai en sincronia) a cada extrem d’una sala a les fosques, Personalien està exempta dels diàlegs conspiradors dels llibertins de Liberté fugits d’una cort puritana. “Només” els cossos exhibint-se, espiant-se, fregant-se, masturbant-se, fuetejant-se i pixant-se. Enmig de les pantalles, els espectadors, convidats a exercir el propi voyeurisme i, segons creu Serra, a confrontar-nos amb el puritanisme en el qual ara estem atrapats. No ho hem vist, però, tot això? Potser la raresa és que estigui tan bellament filmat.

Personalien
Director: Albert Serra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA