cultura

L'Arxiu Comarcal de la Conca rep en dipòsit la col·lecció de pergamins de Savallà del Comtat

L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha rebut en dipòsit la col·lecció de pergamins de l'Ajuntament de Savallà del Comtat. Es tracta de catorze pergamins dels segles XII al XVI que fins ara es custodiaven a la casa de la vila de Savallà del Comtat i que han estat lliurats a l'Arxiu Comarcal per millorar les condicions ambientals de temperatura i d'humitat –tot i que estan en bon estat de conservació– i la seva seguretat, i que permetran aprofundir en el coneixement i en la difusió de la història de Savallà i també de la història medieval de la comarca, cosa que ha valorat molt positivament el director de l'arxiu, Josep M. Porta. També s'han lliurat tres croquis corresponents a l'altar del Sagrat Cor de l'església parroquial de Savallà i als altars del Sagrat Cor i de Nostra Senyora del Rosari de l'església parroquial de Segura, datats de l'any 1943.

L'Ajuntament de Savallà i l'Arxiu Comarcal preveuen a curt termini iniciar la restauració de la col·lecció de pergamins, la seva transcripció a càrrec de Josep M. Sans i, posteriorment, editar un opuscle que inclourà la reproducció dels pergamins, la transcripció i, probablement, un estudi.

La transferència inclou un pergamí de donació del delme per part de Guillem de Santa Fe a l'església parroquial de Sant Pere de Savallà, representada pel clergue Pere Arnau, datat del 17 de març de l'any 1173, per la qual cosa esdevé el document més antic custodiat a l'Arxiu Comarcal de la Conca. L'arxiu ocupa una mica més de 30 metres lineals i el document més antic que contenia datava del 1668.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA