Arts escèniques

Crítica

teatre

Saltar al buit del cinisme

Juan Navarro i Gonzalo Cunill repeteixen com a parella en la dramatúrgia. Després de Tala (Temporada Alta 2011), ara s’inspiren en el món de David Foster Wallace i el seu llibre Entrevistes breus amb homes repulsius. Desgranen, en realitat, només el conte de l’home que puja al trampolí i hi donen més amplitud amb un diàleg càustic entre un home adult (Gonzalo Cunill, que traspua veritat per tots els porus i és escandalosament cínic) i una noia jove (Gemma Polo, que vesteix una noia desorientada, com esporuguida, que sent plaer d’establir una conversa en què intueix un perill) i amb una performance que és una coreografia de la desesperació.

Aquest tríptic sintonitza amb la mateixa ona de profunditat, de buidor, de soledats que es reconeixen. Per afinar totes aquestes arestes, per igualar-les però mantenint perfils diferents (com si fos un quadre tridimensional), es conjuga amb un violí que esgaripa entre les pauses. Si en els moments performàtics carrega de soroll un espai ja col·lapsat de micros i esbufecs, en la conversa perfila els abismes entre les dues generacions, amb uns esgarips aguts, com un penya-segat sense branques on aferrar-se en cas de caiguda accidental.

Tanta desesperació només pot conduir a dos llocs, a una certa complaença del món sòrdid o al suïcidi alliberador.Castrador. Incomprensible. Les generacions repeteixen fórmules, però a diferents alçades. Si es viu en el costat més radical de la vida, la trajectòria s’enrosca en les contradiccions, cada cop en una part més alta de l’espiral. Ningú es pot atrevir a baixar del trampolí quan ja ha pujat tots els esglaons i, al darrere, l’apressen a saltar. La societat empeny. Cruel.

En lo alto para siempre
Dramatúrgia: Juan Navarro i Gonzalo Cunill
Dissabte 16 de novembre a La Planeta. Temporada Alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona