El pla d'equipaments culturals preveu 87,7 milions d'inversió a la demarcació

El conseller Tresserras el va presentar ahir davant representants d'una setantena d'ajuntaments gironins

Tresserras, per presentar el pla i la seva filosofia, va fer diverses afirmacions força contundents: «S'ha acabat la concepció en virtut de la qual l'estat del benestar se sosté únicament sobre els pilars de la sanitat i l'educació. La cultura és un tercer pilar, perquè les polítiques culturals se situen com a eix fonamental de les polítiques socials.» El pla estableix, doncs, quins són els equipaments municipals necessaris per tal de completar la xarxa d'equipaments culturals bàsics, garantint així l'accés de la ciutadania a la cultura.

A les comarques gironines, el Peccat, aprovat pel govern de la Generalitat aquesta setmana, preveu que són necessaris fins a 42 nous equipaments de les següents tipologies: equipaments escenicomusicals (14), espais d'art (6), centres culturals «d'assistència primària» o bàsics (7) i biblioteques (16). El tret diferencial de la demarcació, respecte de les de la resta del país, és que, pel que fa als arxius municipals, no s'ha detectat cap dèficit. Totes aquestes actuacions suposen una inversió, entre aquest any i el 2020, que és el període de vigència del pla, de 87,7 milions d'euros, dels quals Tresserras va anunciar que la meitat els aportaria el govern, i l'altra meitat hauria de ser finançada per les administracions locals. El desplegament del pla es farà en funció de l'elaboració dels plans locals d'equipaments, que determinaran quina mena d'actuacions s'hauran de fer, si seran de nova construcció o si caldrà rehabilitar edificis ja existents. El pla també estableix que els municipis podran proposar dotacions que no els hagin estat assignades inicialment en el Peccat, i que el govern estimularà projectes d'equipaments mancomunats. Els ajuts del Departament de Cultura poden consistir en l'atorgament de subvencions a fons perdut, o facilitar l'accés a línies de crèdit específiques. Tresserras va deixar clar ahir que el seu departament és el promotor del pla, i que assumia el compromís de dur-ne a terme el desplegament, però que l'agent prioritari d'actuació són les administracions locals.

Primers passos del Peccat

El Peccat, tal com queda evidenciat en la memòria de presentació, no és només un pla d'inversions. L'aplicació del Peccat començarà aquest mateix any, amb les primeres accions de suport als municipis, a través de la convocatòria de subvencions per a l'elaboració de plans locals d'equipaments culturals, per a la redacció de projectes executius d'equipaments culturals i per a l'adquisició de maquinària audiovisual per a la projecció de continguts digitals en equipaments culturals. Paral·lelament, el departament també elaborarà un informe tècnic amb recomanacions per a la configuració d'equips de gestió i recursos humans per a aquest tipus d'equipaments, mentre que un altre informe aplegarà les instruccions tècniques i un seguit de recomanacions per a instal·lacions, dotacions i elements tècnics per a equipaments culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona