Música

Xavier Puig dirigirà l’OSV

Substituïrà James Ross al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Vallès les dues pròximes temporades

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va anunciar ahir que el músic, pedagog i director d’orquestra català Xavier Puig i Ortiz (Cervera, 1973) substituirà el músic nord-americà James Ross al capdavant de la formació. D’entrada, ocuparà el càrrec de director titular durant dues temporades, a partir de l’1 de setembre d’aquest any fins al 31 d’agost del 2020.

James Ross, que només ha estat un any al capdavant de l’orquestra, va explicar ahir a la premsa que els motius de la seva marxa són estrictament professionals, perquè li resultava “impossible compaginar la feina i dedicació que requereix la Simfònica del Vallès amb altres direccions –que ja realitzava– que s’han renovat per als pròxims anys”. Diu que serà “més positiu per a l’OSV que la dirigeixi algú que viu sempre aquí”, i que no vol semblar “una força exterior que vol resoldre els reptes de l’orquestra, però que en realitat no pot”.

Proximitat

En aquest sentit, Xavier Puig va destacar precisament: “En el nou model de director titular que tindrem hi puc aportar proximitat, fer les coses des de dins.” Puig considera que l’OSV és “un model d’orquestra de futur, molt representatiu de la societat en què vivim”. “És una entitat amb democràcia directa, són els músics que m’han escollit, i si les coses no van bé, la culpa és, com a mínim, compartida.” Creu que “aquest model és l’única salvació per a l’orquestra, el músic assumeix la responsabilitat dels resultats globals, és també amo de l’empresa.”

La temporada vinent ja està programada. Xavier Puig es dedicarà d’entrada a escoltar tots els integrants i a tasques internes. El seu repte serà “acompanyar l’orquestra en la línia d’autovaloració, autocrítica i millora artística”. En el futur, vol fomentar la comunicació dels músics amb el públic, més freqüent en el món coral del qual prové, i una de les estratègies podria ser els concerts sense partitures ni faristols, amb les obres memoritzades pels músics.

Jordi Cos, president de l’OSV, es va referir a Xavier Puig com “un vell company” seu, a qui coneixen “de fa temps”, que els ajudarà en la tasca de buscar nous formats per arribar a més públic: “Som una orquestra que generem un setanta per cent dels nostres recursos amb la venda d’entrades.”

Jordi Cos va valorar l’experiència amb James Ross com “un any molt enriquidor”: “Es ha aportat idees per seguir aprofundint en la manera de presentar les obres al públic i relacionar-nos-hi.” La temporada que ve continuarà fent alguna col·laboració.

120.000 espectadors

El gerent de l’OSV, Òscar Lanuza, diu que preveuen acabar la temporada 2017/18 amb 120.800 espectadors en 115 concerts de gran format i 57 de cambra, repartits en 33 ciutats de Catalunya, principalment, i a Espanya i els Emirats Àrabs. També han impartit 220 tallers socioeducatius en cinc projectes. Un 82% de l’activitat es fa fora de Barcelona. Destaca en aquest sentit els 11.240 quilòmetres recorreguts per l’orquestra només a Catalunya. En aquests concerts, els han acompanyat 75 solistes, directors i cors, dels quals el 80% són catalans.

Lanuza també destaca les aliances estratègiques de l’OSV amb el Palau de la Música Catalana, al cicle Simfònics al Palau, i amb l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, en la temporada Òpera a Catalunya.La 23a temporada Simfònics al Palau 2018/19 portarà catorze concerts al Palau de la Música. Començarà el 22 de setembre amb La novena de Beethoven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona
PREMIS LITERARIS

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona