Cinema

Nòmades al cinema, a l’Arxiu Benejam

El segle XX ha estat el dels nòmades; un període històric absolutament traumàtic que ha conegut les majors migracions de la història de la humanitat. Exiliats, refugiats, desplaçats, immigrants i emigrants són, malauradament, encara protagonistes de molts dels drames que viu la societat. Una catàstrofe humanitària que, des de la crisi migratòria arran de les guerres mundials del segle passat, no sembla tenir aturador. El cinema, com a brutal mirall de la realitat que vivim, s’ha convertit en un vehicle per analitzar i denunciar en la majoria de casos aquesta tragèdia humana.

El segle passat també va veure com una de les formes artístiques més revolucionàries de la història, el cinema, es desenvolupava de forma portentosa, sobretot a partir de la segona meitat de segle. D’aquesta manera, es pot dir que el cinema i l’emigració han caminat, al llarg de la seva història, pràcticament de la mà. Això sense dir que molts d’aquells emigrants van resultar ser els qui van aixecar la indústria cinematogràfica.

L’arxiu de cinema de Lluís Benejam, que té una ingent documentació, continua ampliant-se pel que fa a la difusió del material a través del web archivocine.com i en aquesta ocasió ho fa, precisament, posant a disposició lliure dels usuaris una col·lecció temàtica titulada Exili i emigració .

Dividit en dues parts, s’hi pot trobar un total de 75 referències de pel·lícules al voltant d’aquesta temàtica. En totes hi ha el cartell, la sinopsi, el tràiler i informació del director i de cada intèrpret amb les corresponents fitxes tècniques enllaçades a imdb i Viquipèdia. Des d’Agua con sal a Welcome, passant per títols essencial com ara Le Havre d’Aki Kaurismaki, la trilogia Heimat, The Visitor, Lamerica de Gianni Amelio i Passatge a la boira de Theo Angelopoulos.

Així mateix, l’arxiu ha documentat tots aquells actes que van tenir lloc entre el setembre i l’octubre del 2016 a Figueres en què van participar més de 30 entitats i persones rellevants que van tractar el tema dels refugiats. Aquí es troba de tot, des dels programes a vídeos de les conferències, passant pel material gràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA