cultura

Troben un dolmen a Gombrèn

Un estudi sobre el patrimoni que s’estava desenvolupant a Gombrèn, al Ripollès, ha permès identificar un dolmen de més de 4.000 anys d’antiguitat que dataria entre el 2.500 aC i el 1.800 aC. La troballa la va fer a principis d’abril el veí de Campdevànol Juan Vigueras mentre explorava un terreny a tocar de la masia dels Camps de Montgrony, molt a prop de la carretera. Per confirmar el valor de la troballa, va alertar els serveis territorials de Cultura de Girona i el Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l’Arquitectura Rural i Tradicional, que van visitar-lo a principis de maig.

L’arqueòleg Josep Tarrús assegura que “no hi ha cap dubte que es tracta d’un dolmen, i sorprèn que ningú no l’hagi estudiat fins ara”. Segons aquest expert, ara la Generalitat l’incorporarà a les seves fitxes de patrimoni i s’intentaran buscar recursos per fer-hi una excavació arqueològica. Pel fet que es troba en un terreny calcari, Tarrús no descarta que hi hagi restes humanes. De fet, es tractaria d’un dolmen simple fet de roca calcària i amb un accés a la cambra funerària a través d’una llosa frontal rebaixada, que deixa una finestra a través de la qual se sospita que dipositaven els cadàvers. El monument conserva tots els elements excepte la coberta, i mesura gairebé dos metres de llargada, 1,35 d’amplada i 1,45 d’alçada.

Aquest seria el segon dolmen d’aquestes característiques que es localitza a la zona després que l’any 1981 Josep Castany descobrís el del Salt a Llaés.

L’alcalde, Eudald Pica, no ha volgut fer cap valoració fins que la Generalitat l’informi de la troballa, ja que el monument pertany a una finca privada. Ha admès, però, que es tenia coneixement de la possible existència d’un dolmen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles