cultura

Més de 1.300 represaliats pel franquisme reben un sentit homenatge

L'Ajuntament de Tortosa i la Generalitat els agraeixen la seua lluita per la democràcia i la llibertat

«Estàvem oblidats, però ara ja ens han tingut en compte.» Així ho va afirmar Lluís Martí Bielsa, representant dels represaliats del franquisme, durant l'emotiu acte d'homenatge que ahir a la tarda es va celebrar a Tortosa. Bielsa tenia catorze anys quan va esclatar la Guerra Civil, i, com ell, 1.300 persones de les Terres de l'Ebre van ser víctimes en primera persona de la repressió de la dictadura franquista. D'aquestes, però, només una quinzena van poder ser ahir a l'Auditori Felip Pedrell, acompanyats de les seues famílies en el moment de rebre un sentit homenatge per la seua lluita per la democràcia i per haver estat objecte de privació de llibertat durant el règim dictatorial.

L'acte, doncs, no pretenia res més que reconèixer els patiments dels represaliats. «Encara no s'havia fet un homenatge com el d'avui», va dir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, durant l'acte: «Crec que és molt important recordar aquells que van patir per pensar diferent, ja que molts ho van fer de manera anònima.» De fet, ningú coneix tan bé com els represaliats els sofriments que van haver de suportar. «Els qui no van viure la repressió difícilment podran comprendre aquest acte», va afirmar Lluís Martí Bielsa. No obstant això, l'homenatge d'ahir, organitzat per la Generalitat i l'Ajuntament, va ser una lliçó de coratge per a les generacions d'ara i les futures, que també omplien gran part de l'auditori tortosí, ja que van ser les encarregades de representar aquells que ja no hi són i de recollir el diploma que reconeix el compromís dels seus pares o avis.

Una mica tard

Tant els homenatjats, vinguts d'arreu de les Terres de l'Ebre, com els familiars que els acompanyaven, es van mostrar molt emocionats i agraïts per aquest reconeixement públic, tot i que en diversos moments de l'acte es va reconèixer que probablement l'homenatge hagi arribat una mica tard. «Estic content, però hem deixat passar molt temps», va lamentar Bielsa. «Moltes persones ja no hi són», va recordar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. De la mateixa manera es va manifestar la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, que va assegurar que el sistema democràtic té diversos deutes pendents. «El franquisme va imposar la llei del silenci, però la democràcia no ha d'imposar la llei de l'oblit, per això és molt important l'acte d'avui, en què reconeixem els lluitadors per la democràcia», va destacar.

Després de l'entrega de diplomes, l'homenatge es va acabar amb una actuació de la Banda de Música de Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA