Injecten 400.000 euros per rehabilitar el monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Ja s'han fet les obres de reforçament de l'estructura, en la façana, i la col·locació del paviment interior

Les obres, que es van iniciar al setembre de l'any 2008 amb les cates pictòriques i amb l'aparició de més pintures romanicogòtiques, renaixentistes i barroques, han estat finançades per la Generalitat (95.000 euros), la Diputació de Girona (85.000 euros) i el Consell Comarcal del Baix Empordà (10.000 euros) dins del programa de l'1 per cent cultural. El projecte, que és dirigit per l'arquitecte Josep Maria Birulés, ha consistit en la reparació del campanar, el reforçament i recomposició de la façana, la col·locació de canalitzacions elèctriques, la regularització dels contraforts i la neteja i sanejament generals. Tots aquests treballs s'han fet per reforçar l'estructura i per preparar l'església per a les transformacions futures. Les obres han permès realitzar una excavació arqueològica a l'interior i col·locar-hi un paviment nou.

Aportacions fins al 2012

Un cop finalitzades les obres de l'1 per cent cultural, durant aquest any es redactarà el pla estratègic del monestir, que descriurà, a través del seu pla director, les actuacions que s'hauran de dur a terme per convertir aquest element amb un conjunt monumental. Precisament, a partir del 2010, el projecte de restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles rebrà una aportació de 400.000 euros del programa Romànic Obert del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l'Obra Social de «la Caixa», 100.000 euros l'any 2010, 200.000 euros el 2011 i 100.000 més l'any 2012. Es preveu que durant aquest any, a part de la redacció del pla estratègic, es dugui a terme l'excavació en extensió d'una part de l'església (la primera crugia), la pavimentació de la mateixa i la restauració de les pintures.

Un temple menystingut

El monestir de Sant Miquel de Cruïlles, un monument romànic destacat a les comarques gironines, que data del segle XI, durant molts anys ha experimentat un important procés de degradació i de menysteniment per part de l'administració en comparació amb altres monuments de característiques semblants. Ara aquest deute s'està saldant amb les tasques de restauració que s'estan duent a terme al monestir. En principi, l'obstacle més gran a l'hora d'afrontar la rehabilitació del monument es remunta al 1835, quan es va produir la desamortització de Mendizábal i la propietat es va dividir en quatre parts, tres de les quals van anar a parar en mans privades, tret del temple, que va continuar essent propietat de l'Església.

Aquest obstacle es va salvar el 2005, després que el Bisbat de Girona signés un document en què atorgava el dret d'ús per 90 anys del monestir de Sant Miquel de Cruïlles a l'administració. Així, a partir d'aquell moment, el conveni entre el govern i el bisbat posa el temple i el recinte del cementiri en mans de l'administració, i la resta del que fou monestir –claustre, restes de la sala capitular i la casa mongia– continua en mans privades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA