Patrimoni

XYZ: allotjament i auxili en un viatge des de l’època medieval fins a l’actualitat

Amb ‘Hospitalitat’, l’artista ampostí Jaume Vidal reinterpreta les torres medievals de Campredó i Font de Quinto

Es busca apropar art i patrimoni

És poc habitual que una torre medieval esdevingui un hotel o un centre de salut, però sempre hi ha excepcions. Durant una setmana, la torre de la Carrova d’Amposta, construïda per l’orde dels Hospitalers al segle XII, esdevindrà un allotjament. A pocs quilòmetres al recte, des de la torre de Font de Quinto de Campredó es podrà demanar cita al metge.

Serà en el marc de la tercera edició del concurs XYZ, que promou instal·lacions artístiques en espais singulars de les Terres de l’Ebre, en una iniciativa del centre d’art Lo Pati. Amb el projecte Hospitalitat, l’edició d’aquest any l’ha guanyada l’artista ampostí Jaume Vidal: “En lloc de crear alguna cosa més estètica, he preferit apostar per allò conceptual.”

Vidal ha portat al segle XXI el concepte d’allotjament i auxili dels pelegrins que oferien els ordes hospitalaris i templers. A Amposta, i fins a la setmana que ve, la torre de la Carrova és un hotel provisional, que s’ha pogut reservar a través d’un sistema de reserves per internet. A Campredó, s’hi podran fer consultes en línia amb l’Institut Català de la Salut, a través d’un ordinador. A més, el projecte també és l’excusa per obrir el patrimoni medieval ebrenc al públic.

Precisament, entre altres reflexions, l’artista fa un plantejament crític dels usos que es dona al patrimoni cultural. “Estem vivint un moment de gran creixement turístic sense gaire control. Què passaria si la torre de la Carrova, que és un patrimoni de tots, es convertís en hotel?”, es pregunta Vidal. Només ha calgut una tauleta i un llit.

LES FRASES

En lloc de crear alguna cosa més estètica, he preferit apostar per allò conceptual
Jaume Vidal
artista
Estem vivint un gran moment de gran creixement turístic sense gaire control
Jaume Vidal
artista

Art i actualitat en espais singulars

L’artista ampostí Jaume Vidal ha guanyat la tercera edició del certamen XYZ, codirigit per Antònia Ripoll i Eva Cajigos. Des que va arrencar el 2014, aquesta és la primera vegada que guanya la convocatòria XYZ un artista de les Terres de l’Ebre. El projecte, de caràcter biennal, busca apropar l’art contemporani a la ciutadania a través d’intervencions artístiques de gran format en espais públics, urbans i naturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda