Patrimoni

arqueologia

Noves troballes al fortí romà de la Secuita

L’excavació posa al descobert una torre, tres cisternes i una muralla oriental

La tercera campanya d’excavacions de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) al fortí romà de la Costa de la Serra –a la Secuita– ha permès descobrir nous elements d’aquest tipus de jaciment únic al sud de Catalunya. Els arqueòlegs han descobert tres cisternes, una gran torre i part de la muralla oriental. De la torre, de planta quadrangular, només n’hi ha els fonaments. En canvi, les cisternes, de reduïdes dimensions, s’han conservat força bé. Un dels investigadors de l’ICAC, Joan Canela, va explicar durant la visita d’ahir que les cisternes “tenen esglaons per baixar al fons i tot l’interior està recobert per un revestiment hidràulic”. A més, també s’ha excavat una llarga canalització coberta amb lloses de pedra que “també ofereix indicis que hi ha una cisterna més per descobrir”, assenyalava Canela.

Aquests treballs també han posat al descobert fragments ceràmics que, en la línia de les altres investigacions i materials trobats, situen la vida del fortí en la primera meitat del segle I aC, potser lligada a les guerres sertorianes. Amb vista al futur, Canela va explicar que “queda molta feina per fer” i l’ICAC vol continuar excavant amb l’objectiu de “saber com funcionava la part frontal de la fortificació i intentar trobar algun indici de per on tancaria el nord d’aquest fortí”.

Tres anys d’excavacions a la fortificació

Durant el 2015 i el 2016, l’ICAC va dur a terme campanyes d’excavacions al fortí romà de la Secuita. Durant aquest temps va ser quan es va definir el jaciment com un castellum –castell–, és a dir, un establiment militar fortificat. Es tracta d’un conjunt fortificat de planta quadrangular envoltat d’una muralla d’un metre d’amplada que s’estenia per una superfície d’aproximadament 2.500 metres quadrats.

L’ICAC en destaca la seva singularitat perquè és l’únic jaciment conegut d’aquest tipus al sud de Catalunya, exceptuant el castellum de Puigpelat (Alt Camp), que va aparèixer fa uns anys en mal estat de conservació i que actualment està destruït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA