Música

Cultura

Clara preestrena a Cassà ‘L’altra cara de l’havanera’

La cantant interpretarà demà al Solfejant temes propis i aliens que representen diversos estils del cant de taverna, amb una sonoritat renovada

Divendres actuarà a la cantada de Sant Antoni

La cantant, compositora i periodista garrotxina Clara Sánchez-Castro, coneguda artísticament com a Clara , farà demà en el cicle Solfejant de Cassà de la Selva la preestrena del seu nou projecte, L’altra cara de l’havanera, en un concert que tindrà lloc al pati de Can Trinxeria (22 h, 10 euros). Clara vol enregistrar íntegrament el repertori d’aquest espectacle l’hivern vinent als estudis 44.1, perquè el disc és publiqui a la primavera. “Cassà ens ha donat l’oportunitat de preparar i presentar aquest concert davant d’un públic molt exigent i ens ha donat totes les facilitats”, afirma Clara, que ha estat assajant a la Sala Galà.

Acompanyada pel músic cassanenc Marc Mas, com a director musical, pianista i arranjador; el contrabaixista Pedrito Martínez i el quartet de corda Gruppetto –format per Neus Cuberta, Francesc Alsina, Joan Fèlix i Domènech Surroca–, Clara interpreta en aquest nou espectacle no només havaneres, sinó també altres estils del cant de taverna, com ara el tango, la jota, el bolero i el valset, a través d’una selecció de cançons molt conegudes que complementa amb temes propis.

De fet, les cançons compostes per Clara, en alguns casos fent tàndem amb dos autèntics mestres del gènere, Josep Bastons i Antoni Mas –que demà assistiran al concert–, funcionen argumentalment com si fossin “preqüeles o seqüeles” dels set clàssics seleccionats. “Gairebé podria dir que he fet un treball periodístic amb aquestes històries, i en alguns casos he donat veu a qui no en tenia en les havaneres ja populars”, diu. En un concert que comença i acaba amb dos temes propis que remarquen la seva profunda relació amb el mar –Què t’ha dit el mar? i El meu mar–, El llop de mar es complementa amb La pell freda (Clara i Antoni Mas), i Mare vull ser pescador té la rèplica a Eres tan petit, fill meu, una creació de Clara i Josep Bastons que mostra la tragèdia d’un pescador desaparegut en alta mar des del punt de vista de la dona. Un vincle semblant s’estableix entre Lola la tavernera i El tango de la Lola (Clara i Mas); entre Mariner de terra endins i Pastor de mar enllà (Clara i Bastons), una cançó sobre un mariner que somia ser pastor, ja enregistrada prèviament pel grup Arjau. En aquest singular joc musical i narratiu, Rosina de un verde va seguida d’Estimada Rosina, amb lletra i música de Clara; La barca xica, d’El dia que coneguis el mar (Clara i Mas), i La sardana de l’Empordà interactua amb El pastor i la sirena, una altra creació al 100% de la cantant. En el seu primer disc, Autoretrat (2011), Clara ja va incloure-hi L’havanera del nàufrag, una composició pròpia que després també han inclòs en el seu repertori Port Bo –que la van interpretar a la cantada de Calella–, Neus Mar i el grup lleidatà Boira.

“M’encanten les melodies de les havaneres i tenia ganes de destacar-les amb uns nous arranjaments que alhora fossin respectuosos amb les melodies originals. I pel que fa a les meves composicions, són molt puristes i, en alguns casos, estan força despullades, amb la veu només acompanyada pel piano i el contrabaix”, diu Clara, que divendres també actuarà, acompanyada per Mas i Martínez, a la primera jornada de la Cantada d’Havaneres i Boleros de Sant Antoni, amb Arjau i Peix Fregit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia