Lletres

cultura

Obituari

Mor la poetessa i escriptora Pilar Cabot

Amb una extensa obra literària, va ser un referent cultural a la comarca d'Osona

La poetessa i escriptora Pilar Cabot va morir ahir a la matinada als setanta-sis anys. Referent cultural a la comarca d'Osona, Cabot va escriure una vintena d'obres centrades bàsicament en el gènere poètic però en la seva trajectòria també s'hi troben creacions en prosa. Entre els seus títols més destacats hi ha Avui estimo Baudelaire, que va suposar el seu debut com a escriptora el 1988, Ombres de mots i de silencis, o A l'ombra del semàfor, que va publicar el 2001 i va ser escrit conjuntament amb el seu marit i també referent cultural de la comarca, Armand Quintana, mort l'any 2005.

En paral·lel a la seva activitat literària, Pilar Cabot va destacar pel fet de ser una persona molt implicada en l'activitat cultural osonenca i en la defensa de la cultura catalana. En aquesta línia, la poetessa resident a Tavèrnoles col·laborava habitualment en mitjans de comunicació comarcals i organitzava i participava en esdeveniments literaris com per exemple les tertúlies poètiques de la Biblioteca Joan Triadú.

El 2014, la Marxa dels Vigatans, que se celebra la vigília de l'Onze de Setembre i que anualment reconeix una personalitat de la comarca per la seva tasca en defensa de la cultura catalana, va escollir Pilar Cabot. Durant la jornada d'ahir, institucions públiques, ajuntaments com els de Vic –on va néixer– i de Tavèrnoles –on residia des de feia anys– entre d'altres, així com entitats com Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana, amb les quals tenia una estreta relació, van expressar a través de les xarxes socials el seu condol i van recordar la seva figura.

Una llibreria, una època

Pilar Cabot també era molt coneguda a Osona per haver regentat des del 1965 fins al 1985 la llibreria Calm a la ciutat de Vic. L'establiment es va caracteritzar des dels seus inicis per promocionar els escriptors en llengua catalana i promocionar la seva lectura en una època en què no era habitual. Durant l'època franquista i també en els primers anys de democràcia, la llibreria Calm també va ser un destacat punt d'activitat cultural i de defensa del catalanisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA