Lleida recorda Guinovart

El museu de Lleida exposa les últimes adquisicions de l'obra de l'artista

L'exposició presenta fins al 10 de gener les tres últimes incorporacions de Guinovart al museu de Lleida: Autoretrat (1996), Retaule de Jerusalem (2001) i Llàgrimes fossilitzades (2005). En opinió del crític Jesús Navarro, que n'ha elaborat els textos, aquestes tres obres són una bona representació de les dues constants de l'obra de Josep Guinovart (Barcelona, 1927-2007): «Un compromís permanent amb la realitat que l'envoltava i un diàleg amb els recursos pictòrics», va dir durant la inauguració de l'exposició, dilluns passat.

Així, el Retaule de Jerusalem és una denúncia del conflicte bèl·lic al Pròxim Orient (contraposa en dos plafons de grans dimensions les bales de l'exèrcit israelià i un tirador palestí), mentre que Llàgrimes fossilitzades és una crítica general a les guerres: la tela esquinçada i uns rostres difuminats amb tres ulls que ploren.

L'autoretrat és una exploració formal amb la qual Guinovart va treballar diversos materials: sobre la fulla d'una porta vella i parcialment cremada, va pintar el seu autoretrat i va omplir la superfície amb el seu rostre diverses vegades amb els colors habituals de Guinovart: blau, negre i vermell.

En aquestes tres creacions també apareixen els materials del món real (el blat, l'ou, els rostolls) que formen part de la poètica personal de Guinovart. «Les tres obres són un exemple molt clar de l'interdiàleg entre contingut i forma, tan propi de Guinovart», va subratllar Jesús Navarro.

Aniversari del museu

Aquesta exposició ha arribat just en el segon aniversari de les instal·lacions del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. L'exposició és un dels tres actes amb què el museu celebra l'efemèride, i amb ella vol destacar el seu compromís de futur i amb la creació contemporània. Els altres actes destaquen també el seu compromís amb l'art medieval i religiós (una de les parts més importants del museu) amb la presentació del llibre Els carmelites descalços a Lleida. El convent de Sant Josep, d'Isidre Puig i Ximo Company, i la seva implicació en la vida cultural de la ciutat, amb la celebració d'un concert, el 27 de novembre passat, a càrrec del Quartet de Trompes de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Agraïment a la família

Durant la inauguració de l'exposició de Guinovart, el subdirector de Museus de la Generalitat, Daniel Solé, va agrair a la família Guinovart la «generositat» en el seu tracte amb l'administració pública per poder fer realitat exposicions com aquesta. En l'acte hi va ser present Maria Guinovart, filla de l'artista, un barceloní arrelat a Agramunt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa