cultura

Els menors de 10 anys, fora del foc de la Patum infantil

La festa no aconsegueix l'exempció i es veu obligada a acatar la llei

Més de 30 nens que van fer de maça, àngel, guitaire o ple l'any 2016 queden exclosos de les comparses perquè no tenen l'edat

Els menors de 10 anys no podran participar en cap comparsa de foc de la Patum infantil del mes de juny vinent. Atès que queden uns dos mesos per a la celebració de la festa i que no s'ha aconseguit que la Patum dels infants sigui considerada una excepció dins la norma, els organitzadors es veuen obligats “a contracor” a preparar una festa que s'emmarqui dins la llei vigent i, per tant, a vetllar perquè els menors de 10 anys no formin part de les comparses de foc.

Segons dades proporcionades per la mateixa organització, fins a 25 nens i nenes que l'any passat van fer de maces, àngels o guites en la Patum infantil no podran fer-ho aquest any perquè no tenen 10 anys. També queden fora de la seva comparsa els set plens que l'any passat van saltar però tampoc tenen l'edat establerta en la llei del foc. A més, a la trentena de patumaires afectats se n'hi podrien afegir més, ja que l'organització està comprovant els límits d'alçada que estableix el reglament intern de la festa i que també s'hauran d'aplicar.

Una lluita de mesos

Des del setembre passat, l'associació de la Patum infantil ha impulsat diverses iniciatives per aconseguir el reconeixement d'excepcionalitat. Per exemple, el col·lectiu va plantar un estand al passeig de la Indústria de Berga per la Diada de Catalunya passada. Es van recollir un total de 2.346 firmes. A més, també es va fer una campanya en línia perquè la gent que no hagués pogut signar de manera presencial, a l'estand, ho pogués fer a través del portar Change.org.

Més endavant, una reunió de l'alcaldessa de Berga, la regidora de Patum i el gerent del patronat amb els organitzadors de la Patum dels infants va concloure que no es podia fer res des de l'administració local i, per tant, calia traslladar-ho a la Generalitat.

Així va ser. La Patum infantil es va reunir amb el Departament de Cultura i els polítics presents en la reunió van instar l'organització de la festa a fer un dossier seguint unes pautes i uns criteris molt marcats per defensar i valorar l'exempció d'aquesta normativa a escala europea.

Actualment, segons han explicat, el dossier està bastant avançat després de mesos treballant-hi. Quan estigui acabat s'enviarà a Cultura i, posteriorment, a administracions superiors. Si la Patum infantil aconsegueix l'exempció, les restriccions deixaran d'existir i tot tornarà a ser com fins ara; però, mentre això no passi, de cara a la Patum d'aquest mes de juny, els més petits de 10 anys quedaran fora de les comparses de foc.

LES XIFRES

25
nens i nenes
que van formar part de les maces, els àngels i les guites durant les Patums del 2016 enguany no repetiran
7
plens de l'any 2016
tampoc podran fer-ho aquest cop perquè encara no tenen els 10 anys que requereix la llei

Vuit anys contra les lleis del foc

Berga fa temps que encapçala la lluita contra les lleis del foc. L'any 2010 una directriu europea ja va posar contra les cordes totes les festes de la cultura catalana relacionades amb el foc. Al final, però, el ministeri estatal, basant-se en una excepció inclosa dins la directriu europea, va permetre que la Generalitat marqués algunes de les seves festes com a excepcions. I així, la Patum es va salvar.

A més, en aquella ocasió la directriu impedia l'ús d'artefactes com els fuets en festes com la Patum infantil. Aleshores, però, la festa es va poder emparar a un buit legal: la directriu només parlava dels explosius amb catalogació de la Unió Europea, i no era el cas dels fuets de la Patum.

Ara, en canvi, la nova llei del Parlament Europeu engloba tot tipus d'artefactes. A curt termini no hi ha grans solucions: la propera Patum infantil haurà d'acatar la llei. Ara bé, la festa ja treballa per convertir-ho en anècdota. En els propers mesos enviaran dos dossiers: un a Madrid i l'altre a Brussel·les. És el camí cap a l'exempció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència