cultura

arqueologia

Descobreixen l'absis de l'antic temple romànic de Santa Maria de Camós

En les excavacions prèvies a unes obres al davant de l'església també s'han trobat uns enterraments de la mateixa època i unes restes anteriors

Unes excavacions a l'era de la rectoria de l'església de Santa Maria de Camós han posat al descobert un fragment de l'absis del temple romànic, documentat ja a finals del segle XI, així com uns enterraments de la mateixa època (restes de dos cossos sepultats directament a terra) i una estructura que, segons les primeres impressions, s'atribueix a la planta rectangular d'un edifici anterior.

El descobriment ha sorprès els arqueòlegs, que sí que preveien localitzar restes, però més modernes. De fet, la resta del jaciment l'integren un antic empedrat del segle XIX, la fonamentació d'un porxo de principis del segle XX i una sèrie d'estructures (uns murs i un desguàs, per exemple) que encara no s'han identificat del tot. Les excavacions continuaran uns dies més.

Els treballs van ser encarregats per l'Ajuntament a l'empresa Arqueolític, i els ha dirigit Almudena Garcia. Les excavacions, que precedeixen les obres de condicionament de l'espai que ha projectat el consistori, s'havien de fer obligatòriament perquè el Departament de Cultura considera l'entorn de l'església procliu a contenir restes antigues. L'anterior descobriment arqueològic en aquest lloc van ser materials de diverses èpoques (al 2002) i, abans (1998), unes restes humanes pertanyents a l'antic cementiri.

Tot i que Santa Maria té l'origen en l'edat mitjana, d'aquella època en queda ben poca cosa (un pany de la paret del vessant sud), ja que l'edifici s'ha anat reformant al llarg del temps (van ser especialment importants els canvis efectuats al segle XVI, aprofitant materials del temple romànic), fins al punt que l'absis actual es troba a l'extrem oposat del que acaben de descobrir. Les últimes modificacions es van fer en la segona meitat del segle passat.

LA DATA

XI
és el segle
que es va aixecar l'absis que s'ha descobert, segons les primeres impressions dels arqueòlegs

L'Ajuntament estudia si ho deixa visible

El descobriment de l'absis romànic i de l'estructura d'una època més antiga també ha agafat de sorpresa l'Ajuntament. Tenint en compte la importància del que s'ha trobat, ara l'equip de govern es planteja modificar el projecte de reforma de l'era de la rectoria i deixar-ho a la vista. “No hi ha res decidit, ens ho hem d'estudiar bé”, diu l'alcalde, Josep Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet