cultura

Súria i el Bruc volen trobar la fossa de Can Maçana

Els dos ajuntaments demanen a la Generalitat que autoritzi els treballs de localització

La recerca apunta que hi podria haver vuit bagencs enterrats

Els ajuntaments de Súria, al Bages, i del Bruc, a l'Anoia, han signat un conveni en el qual es comprometen a entomar els treballs que han de permetre localitzar la fossa de Can Maçana –en terme municipal del Bruc–. La recerca històrica feta fins ara apunta que estaria situada als voltants de la masia que du el mateix nom i que hi hauria enterrats els cossos de vuit republicans bagencs que van ser afusellats el 1939 a les proximitats del quilòmetre 2,5 de la carretera entre el Bruc i Manresa.

Amb el conveni signat, ara només cal que la Generalitat –que, de fet, ha inclòs la fossa de Can Maçana en el pla de fosses d'enguany– autoritzi els treballs. I en aquesta línia va el conveni, en la “d'empènyer l'administració perquè hi estigui a sobre”, va explicar ahir l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, que va detallar que la iniciativa havia sorgit de l'Ajuntament del Bruc i que des de Súria no van dubtar a sumar-s'hi. I hi va afegir: “Ja va sent hora de restituir la memòria.”

Set dels vuits republicans afusellats són de Súria i un altre és de Valls de Torroella (dins el terme de Sant Mateu de Bages). Amb el grup hi anava un altre surienc, que es va escapar i va poder explicar la història. Tots ells havien estat tancats a la presó de Manresa a principis de febrer del 1939, després de ser detinguts.

Uns treballs gairebé sense cost

Albert Fàbrega, net d'un dels afusellats i historiador surienc –el 2005 va publicar el llibre sobre el cas Mort a les cunetes (1939)– va avançar ahir que, mitjançant els dos ajuntaments i també l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, ja hi ha lligat un equip complet –format per arqueòlegs, un conductor d'excavadora i una empresa de georadars– que treballaran en la intervenció de manera voluntària. La idea és analitzar l'indret que no es va poder estudiar el 2006, quan en una primera intervenció es va optar per buscar en una altra zona –perquè hi havia més indicis– que està situada a escassos cent metres de la que es vol mirar ara. Fàbrega espera que l'autorització de la Generalitat no s'eternitzi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona