cultura

Mirador

Un autor bandejat

En l'edició del 2009, Albert Serra es va endur amb El cant dels ocells el Gaudí a la millor pel·lícula i al millor director. Des d'aleshores, els acadèmics no fan més que bandejar Serra, tot i les set nominacions a La mort de Lluís XIV, paral·lelament a la consolidació d'aquest cineasta com un dels grans autors actuals. Fa tres anys, el 2014, Història de la meva mort només va rebre el premi al millor vestuari. En la present, s'insisteix en reconèixer només el cinema d'Albert Serra amb premis ornamentals afegint-hi al del vestuari el destinat a perruqueria i maquillatge. Que només s'hagin concedit aquests dos premis a La mort de Lluís XIV, a banda del just reconeixement als seus receptors, és un insult a la fortalesa i la rigorositat de l'aposta estètica del film.

Com a millor pel·lícula en llengua no-catalana, Un monstre em ve a veure ha guanyat la partida a La mort de Lluís XIV. Resulta interessant comparar l'aproximació a la mort que fan les dues pel·lícules: Serra mostra una agonia sense concessions, però sense morbositat, mentre que Bayona ho eludeix amb tota mena de metàfores i un desplegament sentimental per plorar i reconfortar. En tot cas, pel que fa a la globalitat dels premis, el film de Bayona no només s'ha imposat al d'Albert Serra, sinó també al dirigit per Isa Campo i Isaki Lacuesta, La propera pell, que havia acaparat més nominacions. De 14, només ha rebut els premis al millor film en català, al millor guió i a la millor actriu (el del millor actor sempre el guanya Eduard Fernández, faci la cara que faci) per l'esplèndid treball d'Emma Suárez. No ha perdut del tot, però tampoc ha guanyat aquesta subtil i enigmàtica pel·lícula. Els acadèmics han valorat més la direcció industrial de Bayona que la mirada autoral de Serra i de la parella Campo-Lacuesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA