Gandesa renovarà a fons el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre

El Centre d'Interpretació de les Escoles Velles començarà a funcionar el 2011

L'actual seu del CEBE serà un centre d'interpretació que abordarà diversos eixos temàtics relacionats amb la memòria de la Batalla de l'Ebre (memòria de les persones, dels objectes, dels edificis i del paisatge), que quedaran articulats i repartits en tres sales diferents. Hi haurà una exposició permanent, una sala per a exposicions temporals i un auditori amb una capacitat per a cent persones. Audiovisuals i reproduccions fotogràfiques amb imatges canviants del passat reforçaran el discurs expositiu, igual que una gran maqueta en què es reproduirà l'avanç de les tropes durant la batalla. Bona part del material bèl·lic que ara s'exposa al CEBE s'incorporarà al nou centre d'interpretació. Els professors de la URV Juanjo Pujadas i Agustí Andreu han assessorat en la concreció del nou projecte museològic.

L'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà, indica que el de Gandesa serà també el centre de rebuda de visitants del Comebe. Així, des de la capital de la Terra Alta es derivaran els visitants cap als espais històrics i centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre que el consorci ha creat a la comarca. Pel que fa als centres, són quatre els que ja funcionen: 115 Dies, a Corbera d'Ebre; Soldats a les Trinxeres, a Vilalba dels Arcs; Les Veus del Front, a Pinell de Brai, i Hospitals de Sang, a Batea. El paper de «pal de paller», com diu l'alcalde, que jugarà el centre de Gandesa en el conjunt dels centres d'interpretació del Comebe el té ara 115 Dies, de Corbera d'Ebre: «Avui és així dins l'estructura del Comebe. Però el CEBE ha mantingut la seva independència i veiem clar que a la Terra Alta hi ha d'haver un sol projecte.» A Gandesa li va costar encaixar en el Comebe i de fet la seva incorporació al consorci va ser tardana, atès que no es va produir fins al 2006, cinc anys després de la creació del consorci. La capital de la Terra Alta trobava que no se li reconeixia el protagonisme que considerava que havia de tenir. Miquel Aubà treu importància a l'assumpte: «No vam dir mai que no en volíem formar part.»

La reforma del CEBE per convertir-lo en un centre d'interpretació ben equipat i amb un discurs museogràfic modern costarà 1.200.000 euros. Generalitat i Ajuntament tenen segur el finançament per a les obres, aproximadament un 80 per cent del total, però està pendent de concretar el del mobiliari i altres equipaments. També s'incorporen al pressupost els 100.000 euros que l'Obra Social de «la Caixa» va atorgar al CEBE l'any 2006.

El projecte del centre d'interpretació es va presentar ahir en el transcurs de la jornada de patrimoni i memòria El paisatge i les seves veus, en la qual es va debatre sobretot la relació entre el patrimoni cultural i històric i la promoció turística i cultural. En la presentació del centre van participar, a més a més de l'alcalde de Gandesa, la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat i vicepresidenta del Comebe, M. Jesús Bono; el president del Cebe, Antonio Blanch, i els professors Juanjo Pujades i Agustí Andreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS
EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

TARRAGONA