cultura

Cinc premis a Maren Ade

Èxit de la seva comèdia ‘Toni Erdmann' als guardons del Cinema Europeu

La producció alemanya Toni Erdmann, dirigida per Maren Ade, es va convertir ahir al vespre en la gran guanyadora dels Premis del Cinema Europeu, en endur-se els cinc premis als qual aspirava: millor pel·lícula, direcció, actriu (Sandra Hüller), actor (Peter Simonischek) i guió, escrit per la mateixa cineasta. Premiada també per la crítica de Canes i Sant Sebastià, aquesta comèdia relata la lluita d'un pare per recuperar l'amor de la seva filla, una executiva agressiva que no troba el seu lloc a la vida.

Julia, de Pedro Almodóvar, estava nominada a tres premis: pel·lícula, director i interpretació, per les actrius Ema Suárez i Adriana Ugarte. Pedro i Agustín Almodóvar i Adriana Ugarte van viatjar a la ciutat polonesa de Wroclaw, la capital europea del 2016, on se celebrava la cerimònia, però finalment es van quedar sense cap premi. Tampoc van tenir sort Yo, Daniel Blake, de Ken Loach, ni Elle, de Paul Verhoeven, amb quatre i tres nominacions, respectivament.

La producció polonesa Body es va endur el premi del públic. El guardó a la millor pel·lícula animada va ser per la producció franco-suïssa Ma vie de Courgette, de Claude Barras. La pel·lícula sueca En man som heter Ove va guanyar el premi a la millor comèdia europea, i el premi Fipresci al descobriment europeu del 2016, atorgat per la crítica, va anar a parar al film finlandès Hymyilevä mies, de Juho Kuosmanen. El film italià Fuego en el mar va ser escollit millor documental.

La gala va ser presentada per l'actor polonès Maciej Stuhr i va tenir moments reivindicatius. Els responsables del film holandès 9 Days - From My Window in Aleppo, premi al millor curt, van parlar de “la importància de fer art en zones de conflicte”.

Molts rostres coneguts

Entre els assistents a la 29a edició dels premis hi havia el president de l'Acadèmia del Cinema Europeu, el cineasta alemany Wim Wenders; les actrius Ludivine Sagnier, Valeria Bruni Tedeschi, Ángela Molina i Cecile De France, i els directors Volker Schlöndorff i Susanne Bier. Pierce Brosnan va rebre un premi honorífic pel seu compromís europeu. “En aquests temps turbulents, ens hem d'unir per mirar de donar sentit al que està succeint en les nostres nacions”, va dir l'actor, en un dels moments més emotius de la vetllada. També va rebre un premi d'honor el veterà guionista Jean-Claude Carrière, per la seva llarga carrera, de 55 anys, vinculada durant molt temps a Luis Buñuel. Emocionat, després de rebre el guardó de mans d'Ángela Molina i Volker Schlöndorff enmig d'una calorosa ovació, va dir: “Els guions no són res sense els directors; Schlöndorff, Wajda, Buñuel... Tots m'han donat alguna cosa.”Durant la cerimònia, també es va retre homenatge al gran director polonès Andrzej Wajda, mort fa dos mesos. Els premis del Cinema Europeu, que s'atorguen en un total de 22 categories, van sorgir el 1989 com a alternativa als Oscars de Hollywood. Van ser impulsats per 40 cineastes europeus, entre els quals hi havia l'alemany Wim Wenders i el suec Ingmar Bergman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA