cultura

Cultura

Cervera viu amb emoció i intensitat la Vila del Llibre

Aquest cap de setmana, a la festa hi ha 60 autors, 35 editorials i 80 activitats dedicades a la literatura

Volen revitalitzar el carrer Major amb l'obertura de 15 espais, des de capelles fins a casals, normalment tancats

Un programa d'activitats avantguardistes i tradicionals

Cervera va viure ahir, intensament i amb emoció, la primera edició del Cervera Vila del Llibre. La iniciativa, que ahir i avui aplega a 60 escriptors, 35 editorials i 80 activitats al voltant del món editorial i la literatura, va omplir d'activitat el carrer Major. En paraules de la padrina de la festa, la poetessa cerverina Rosa Fabregat, “els llibres esborraren el silenci i la solitud del carrer Major, donant vida nova a la vella ciutat”.

La pluja de primera hora del matí no va deslluir la festa literària, i el carrer Major era un anar i venir de famílies, públic a la recerca d'autors i, en general, cares de satisfacció. Cerverins i nombrosos vilatans s'abocaven a la quinzena d'espais oberts on feien tots tipus d'activitats. Un dels encants de la festa és l'aposta per organitzar gran part dels actes en alguns dels imponents edificis del carrer Major, que normalment estan tancats al públic. Els arcs gòtics dels baixos del número 113 van ser tot un descobriment fins i tot per a molts segarrencs, durant l'entrevista que la política Marina Llansana va fer al jutge Santi Vidal. A prop, la primera planta de la Casa Dalmases (s. XVII-XVIII) lluïa com a llibreria de vell de novel·la negra i de jocs de rol. “Un dels pilars de la nostra fundació és la promoció de la cultura, i a través de la Vila del Llibre, també donem a conèixer la història de la casa”, va explicar Belén Jürschik, la directora de la Casa Dalmases. Al pis de dalt, els nens corrien per les antigues sales en un joc de rol sobre Les tres Bessones, organitzat per La Cara 20, creada per dos joves emprenedors per fer activitats de rol.

Uns metres més enllà, l'antic Museu del Blat revivia en el seu paper editorial. Havia allotjat la biblioteca i ara aixopluga un dels fruits permanents de Cervera Vila de Llibres: un mercat de vell, amb 10.000 volums d'entre 1 i 3 euros provinents sobretot de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. Gent sortint amb sis o set volums sota el braç en certificava l'èxit. Sota els porxos de la plaça Major, les petites editorials feien paradeta. La jove Edicions Tremendes, especialitzada en poesia, venia les novetats. “Hi presentem un llibre de Cristina López Garcia i organitzem un taller d'escriptura col·laborativa, el Cadàver exquisit”, explica l'editor Cesc Pla. Molts dels tallers, per a adults i per a infants, ahir van fer ple.

Enric Bono, director de la promotora cultural Vila del Llibre, que l'ha organitzat amb l'Ajuntament de Cervera, explica: “Una fira, que es pot fer a qualsevol lloc tancat. Recuperem espais normalment tancats, amb propostes literàries tradicionals i avantguardistes.” L'alcalde de Cervera, Ramon Royes, assegura: “La festa és un acte polític de valentia, perquè estem treballant per impulsar la cultura. Malgrat això, sovint hem rebut molts cops”.

“Es comença a valorar tot allò pròxim”

Els oficis també tenen el seu espai al Vila del Llibre, a través de tallers participatius. N'hi ha d'escriptura, d'enquadernació artesanal japonesa, entre d'altres. Vint-i-set artistes exposen instal·lacions, fotografies, projeccions, pintures, gravats i fins i tot disseny de joieria als baixos oberts del carrer Major. És la mostra Artdakí, que converteix parcialment en sala d'exposicions els mostradors i aparador de les botigues del carrer Major. Al paranimf de la Universitat, quatre artistes també presentaven els seus dissenys.

El programa per avui està atapeït amb més contacontes, presentacions de llibres i tallers. La veterana escriptora Maria Barbal és una del es convidades a la festa: “Estem en un moment en què es comença a valorar tot allò que és pròxim i artesanal. L'elecció de Cervera és molt bona, perquè té una base cultural sòlida i pot tenir projecció de cara al futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic