cultura

La literatura farà bategar el nucli antic de Cervera

Aquest mes s'estrena Cervera Vila del Llibre, amb 80 activitats, 60 autors i 35 editorials

Es vol atraure nou turisme cultural i revitalitzar el carrer Major

S'estrenarà un mercat de segona mà de llibres amb deu mil volums

Cervera vol insuflar vitalitat al carrer Major, convertint-lo en un dels centres d'obligat pas per al turisme cultural. La Paeria impulsa un projecte, creat per la promotora cultural ViladelLlibre.cat, que els propers 22 i 23 d'octubre transformarà el nucli antic en un vertader imant per als amants de la literatura. La primera edició de Cervera Vila del Llibre suma 35 editorials, 60 autors, 80 activitats i espais que esdevindran permanents, com un mercat de segona mà que s'estrenarà amb deu mil volums.

L'experiència no és inèdita a Catalunya, però sí a una ciutat de la mida de Cervera. El 2008 un grup de veïns de cap de setmana van muntar-la a Bellprat, un poble amb quinze habitants de l'Anoia. El model està inspirat en els booktown anglesos i les vuit viles en xarxa franceses. “El concepte neix als anys seixanta a Gal·les i ja se celebra a pobles de 47 països. Pretén crear un model de turisme cultural que desenvolupi el teixit local i li doni nova vida a partir del món del llibre”, explica el director de l'esdeveniment, Enric Bono. A Bellprat, s'hi continua celebrant cada primer cap de setmana de juny, i s'hi ha creat una casa de turisme cultural. El projecte pilot de Bellprat ha servit a la promotora d'experiència per dimensionar-lo per a Cervera, que “encetarà la xarxa de ciutats del llibre catalanes”. Durant la cloenda cerverina, a càrrec de la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes i l'escriptor Màrius Serra, es donarà a conèixer la propera edició en una altra ciutat catalana, el març vinent. L'organització està satisfeta amb la “bona resposta” de les editorials: n'hi col·laboren 35, des de petites com Editorial Fonoll fins a Abacus, Publicacions de l'Abadia de Montserrat i Pagès Editors, entre altres.

A Cervera Vila del Llibre el visitant podrà intercanviar opinions amb escriptors de llarga trajectòria com Maria Barbal, Rosa Fabregat, el polític Antonio Baños, el jutge Santi Vidal i il·lustradores com Roser Capdevila, que hi presentarà el seu darrer llibre. Gemma Lienas, Martí Gironell, Cesk Freixas, el televisiu Ramon Gener i Coia Valls són alguns dels autors que oferiran tertúlies, presentacions de llibres i debats. L'intens programa d'activitats també relliga la música amb la lectura: Biel Mesquida i Pepa López recitaran Ramon Llull. I Jaume Balagueró intervindrà en una jam-session d'escriptura a la capella de Sant Joan.

La fira anual no oblida els artesans dels oficis relacionats amb els llibres. Entre els tallers per a adults en cartell, hi ha un taller d'enquadernació artesanal japonesa, un sopar per a professionals del món editorial o una “performance plasticonarrativa” sobre L'Odissea. I per a la canalla, tallers de còmics reciclats i altres al voltant d'obres com El petit príncep.

LES FRASES

La nostra voluntat és seguir apostant per activitats culturals que prestigiïn la ciutat i generin activitat
Ramon Royes
ALCALDE DE CERVERA
El concepte neix a Gal·les i ja se celebra a pobles de 47 països. Cervera estrena la xarxa catalana
Enric Bono
DIRECTOR VILADELLLIBRE.CAT

Nous espais d'activitat estable per crear teixit

A l'antic Museu del Blat fa setmanes que trien i classifiquen el fons del mercat estable de compra i venda de llibres de segona mà, que obrirà portes per la fira. Portarà per nom Els Encants i serà gestionat per persones amb risc d'exclusió social, segurament de la fundació segarrenca L'Espígol. El mercat estarà obert al públic els caps de setmana durant tot l'any i es podran comprar llibres a preus d'entre 1 i 3 euros. El mercat comença amb donacions públiques, provinents sobretot de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, i privades, que sumen deu mil volums.

Algunes de les presentacions d'autors de la fira es faran a botigues del carrer Major: “Volem que els comerços s'impliquin en el projecte i, per exemple, si és una botiga de música, acabi tenint tot l'any llibres de segona mà de música”, diu Bono. L'organització també treballarà per “impulsar la creació d'allotjaments literaris, que programin de forma estable activitats i tallers relacionats amb la literatura”. Ramon Royes, paer en cap de Cervera, explica: “La nostra voluntat en aquest projecte és seguir apostant per activitats culturals que prestigiïn la ciutat i generin activitat econòmica. Especialment, al carrer Major i al nucli antic tot l'any.” Passada la fira i mensualment, Cervera Vila del Llibre organitzarà activitats cada tercer cap de setmana del mes.

De ser la via principal de la Cervera medieval i, com mostren els imponents casals, un important eix als segles XVIII i XIX, el trasllat de l'activitat econòmica fora muralles va deixar el llarguíssim carrer Major amb poca vida. En els darrers temps, però, s'hi han instal·lat un antiquari, una botiga d'instruments musicals i una botiga de queviures de proximitat i qualitat artesana. Vénen a unir-se a una galeria d'art i a la cervesera Casa Dalmases, que també hi ha obert un obrador de xocolata. Casa Dalmases també col·labora amb Cervera Vila del Llibre i adequa part dels baixos per crear una llibreria de vell especialitzada en jocs de rol, novel·la fantàstica i negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL