cultura

Xerrades sobre l'avellana abans del pas endavant

La 21a edició de la Fira de Brunyola inclou debats sobre sistemes de cultiu i formats de comercialització, mentre s'espera que la marca pròpia sigui aviat una realitat

La vint-i-unena edició de la Fira de l'Avellana de Brunyola podria ser l'última abans que els productors gironins facin un pas endavant i tinguin una marca comercial pròpia. Hi va haver els tradicionals concursos, però aquest any els organitzadors van ampliar el ventall d'activitats amb xerrades sobre nous sistemes de cultiu i noves maneres de comercialitzar el producte, segons explica l'alcalde de Brunyola i Sant Martí Sapresa, Francesc Johé.

Després de les sardanes de La Principal de l'Escala, la jornada d'ahir –la segona de la fira– va incloure els habituals concursos d'esclovellar avellanes o de curses de sac amb carregament d'avellanes. També hi va haver un salt enrere en el passat per recuperar la vella forma de collir avellanes a mà –estaven tapades amb fulles i pallons– en un termini d'un minut.

Al matí a l'ajuntament hi va haver xerrades amb productors, com ara Pere Aragonès, professor de l'Escola Agrària de Santa Coloma; el crític gastronòmic Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, i l'enginyer tècnic Joan Masmiquel, de l'Associació de Defensa Vegetal, entre altres experts.

Dissabte al matí hi va haver la cursa solidària organitzada pel Club Esportiu Avellana Límit, que va aplegar 230 participants (incloent dos recorreguts, de 10 i 22 quilòmetres).

Pendents del ministeri

La fira d'aquest any arriba just poc abans de la sortida al mercat de la marca col·lectiva Avellana de Brunyola, que aplegarà els fruits d'una dotzena de productors del municipi (incloent-hi el nucli de Sant Martí Sapresa) i de poblacions veïnes com ara Vilobí d'Onyar i Santa Coloma de Farners i altres del Gironès. La marca està pendent ara que sigui validada pel Ministeri d'Indústria.

LA XIFRA

230
participants
van prendre part dissabte en la cursa solidària organitzada pel Club Esportiu Avellana Límit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona