Cinema

Marjani Satrapi

Directora de cinema

“Tot descobriment té el seu costat fosc”

La ciència fa que no siguem simis, que en lloc d’espantar-nos vulguem saber com funciona la natura

Autora del còmic Persèpolis (2000), que ella mateixa va adaptar en un film animat el 2007, Marjane Satrapi (Rasht, l’Iran, 1969) s’ha passat al cinema d’imatge real i estrena demà Madame Curie, un biopic d’imatge real sobre la científica francopolonesa, que va ser la primera persona que va guanyar dos premis Nobel en diferents categories, el de física del 1903 i el de química del 1911. El film es va presentar al BCN Film Festival i vam entrevistar la cineasta per videoconferència.

Creu que Marie Curie té el reconeixement que es mereix, cent anys després de guanyar dos premis Nobel?
Evidentment que sí, crec que és la dona més coneguda del món. Si dius Madame Curie, en qualsevol racó del món, a la Xina, l’Iran, els Estats Units..., vagis on vagis, n’hauran sentit a parlar, encara que no sàpiguen específicament què va fer. No es pot dir el mateix de moltes dones. La seva contribució a la ciència va ser increïble. Estava al nivell d’Einstein i altres personalitats de la ciència. Va ser una de les grans ments del segle XX, sense cap dubte.
Aquests salts al futur del film són per ajudar a valorar la importància dels seus descobriments?
Sí, són molt importants per al món actual i donen una perspectiva sobre l’ètica. Fa vint anys van clonar l’ovella Dolly i hi va haver un debat ètic, es va dir que no s’havien de clonar humans, i no s’ha fet! En el moment en què van descobrir la radioactivitat ja es va pensar que es podria curar el càncer i s’ha fet. Tot descobriment que faci l’ésser humà té el seu costat fosc. Avui tenim una certa distància respecte a les coses, i cal no repetir els errors del passat. Si el 1933 la gent va votar per Hitler, podem dir que la gent llavors no sabia de què era capaç l’extrema dreta. Però ara ho sabem, com és possible que hi hagi gent que continuï votant l’extrema dreta, el nacionalisme extrem? Sembla que no haguem après res.
Pensa que Madame Curie, com molts altres grans científics, era una gran humanista?
Sens dubte que ho era. Si l’humanisme vol dir posar l’ésser humà al centre, tots els científics ho són. La ciència és el que fa que no siguem simis, que, en lloc d’espantar-nos dels terratrèmols i les tempestes, intentem esbrinar com funciona la natura. Aquesta curiositat de descobrir com funciona el món és la base de la ciència i, per tant, és un sinònim d’humanitat. Pierre Curie, en el seu discurs en rebre el Nobel, va dir que sabia que la radioactivitat podia tenir un ús negatiu, però que creia en la humanitat. Sempre s’ha de creure en la humanitat. Si deixem de creure en la humanitat, deixem de creure en nosaltres mateixos, i estarem perduts. I no és cert això que diem tant, que les coses eren millor abans. La gent mor menys de gana que abans. I ser dona, negre o homosexual és molt millor ara que fa 70 anys. L’època actual és millor. Avancem, i això és bo. Crec en el progrés i en l’ésser humà.
Podria ser que Curie fos Asperger o en tingués alguns trets?
Jo crec que sí, que en tenia alguna cosa. Imaginem que el seu món eren bàsicament 18 hores al dia cronometrant alguna cosa, fent anotacions, any rere any... Sí, has de tenir síndrome d’Asperger per fer-ho, però les persones que el tenen solen ser persones enormement intel·ligents, amb un coeficient intel·lectual altíssim. No està escrit enlloc, però crec que tens tota la raó del món.
Vist amb perspectiva, com va canviar la seva vida el còmic ‘Persèpolis’?
Va canviar la meva vida completament, perquè em van donar fama com a artista. Va ser divertit, perquè era la meva primera obra, pensava que ningú la llegiria, i resulta que va funcionar molt bé, i després no em vaig haver de preocupar de quants diners em quedaven a final de mes. I em va obrir la porta a poder explicar històries, que és el que m’agrada fer. Quanta gent que ha estudiat art en pot fer una professió? Som pocs. M’ha permès guanyar diners fent el que gaudeixo de fer. Va ser un gran canvi!
Per què recentment s’ha decantat per fer pel·lícules d’imatge real?
Perquè l’animació és llarga i dolorosa, es fa eterna. Algú que treballa en animació ha de ser un corredor de maratons, i jo no ho soc. Cent metres és la millor cursa per a mi. Dos-cents o vuit-cents metres els puc fer, si no hi ha més remei, però corredora de fons no en soc, soc explosiva i ràpida.
Quina va ser la seva principal motivació per rodar una pel·lícula biogràfica sobre Marie Curie?
La motivació va ser bàsicament que el guió era magnífic. Ja hi ha moltes pel·lícules i documentals sobre Madame Curie, però el títol [l’original] és Radioactive i la història s’explicava des d’una altra perspectiva, no només parlant de la dona, sinó també del seu descobriment. El guió estava molt bé, per primera vegada es presentava aquesta dona com a persona, no com a esposa de... I també és un guió que parla de ciència, hi ha moltes pel·lícules sobre ciència que no en parlen, de fet. Radioactive és una bona combinació que mostra la persona, la ciència, la història d’amor... i també mostra el que va passar després.
Fa un retrat complex de Mari Curie, una dona brillant, treballadora, però també dura, orgullosa. Quina és la característica que li agrada més de la seva personalitat?
Em fa gràcia perquè si no es digués Maria Sklodowska, a la gent no li importaria aquest costat fosc; diria que és un home dur, però intel·ligent. Com a dona has de ser amable, intel·ligent... Si va guanyar dos premis Nobel, en física i en química, i és l’única persona del món capaç de guanyar-los els dos, és impossible que no tingués un caràcter fort, i més sent dona i estranger a finals del segle XIX. Això és el que m’agrada de Madame Curie, no fa res perquè l’estimin, li importa un rave si l’aplaudeixen. Ella es concentra en el seu projecte i prou. Tampoc es disculpa per res, té una integritat fantàstica, no busca el compromís, és estranya. Això és el que m’agrada, la fa un ésser humà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia