Comunicació

Canal 9, obligat a llegir una sentència que el condemna pel “cas Alcàsser”

La cadena haurà de difondre el veredicte en el noticiari de la nit durant dues setmanes

L'informatiu nocturn de Canal 9 donarà lectura en sis ocasions, en les dues pròximes setmanes, a la sentència que condemna la cadena com responsable civil subsidiària per les injúries abocades en un programa emès en la cadena durant el judici pels crims d'Alcàsser.

Així ho ha confirmat a EFE el Tribunal Superior de Justícia valencià després que la titular del Jutjat penal nombre 16 de València haja dictat una providència executòria, datada el passat dia 20, sobrela decisió de setembre de 2010 de la Secció Quarta de l'Audiència.

En aquesta sentència, el jutge condemnava Fernando García, pare de Miriam García, una de les tres xiquetes d'Alcàsser assassinades en 1992, a un any i tres mesos de presó per desqualificar el fiscal, els forenses i quatre guàrdies civils en un programa de Canal 9 emès en 1997 mentre va durar el judici contra l'autor del crim.

Aquesta decisió també condemnava a la mateixa pena i pel mateix motiu –un delicte continuat d'injúries greus i altre de calúmnies– el criminòleg Juan Ignacio Blanco, que acompanyar García en totes les seues aparicions televisives.

La condemna incloïa el pagament de sengles multes de 3.612 euros i unes indemnitzacions als perjudicats que arriben a els 430.000 euros, quedant Canal 9 com responsable civil subsidiària “de totes i cadascuna d'elles”.

L'Audiència considera provat que García i Blanco van injuriar i van calumniar els agents que van instruir el cas, els forenses i el llavors fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia, Enrique Beltrán, en el programa El Judici d'Alcàsser, al que acudien diàriament.

En aquest espai opinaven sobre el transcurs del judici que es va celebrar entre els mesos de maig i juny de 1997 per la mort de les tres xiquetes d'Alcàsser, desaparegudes al novembre de 1992 i els cadàvers de les quals van aparèixer al gener de 1993.

Mentre va durar el programa, els acusats van mantindre la tesi que tots els que van intervenir en la causa “van manipular proves i testimonis, al marge de fer gala de la més absoluta negligència i imperícia professional”, segons l'Audiència.

En la providència executòria notificada ara a les parts, la jutgessa insta Canal 9 a què, durant dues setmanes i cada dilluns, dimecres i divendres, en la segona edició del programa Notícies 9 –que comença a les 21h–i en els segons quinze minuts de la seua emissió, es procedisca “per ordre judicial” a la lectura de la sentència “per a la seua deguda identificació de les parts per part dels espectadors”.

En el text que es llegirà en la televisió pública valenciana, a més de detallar la burocràcia judicial que ha desembocat en la decisió de l'Audiència i la consegüent providència executòria del jutjat, es recorden les condemnes i les quantitats a pagar, així com la responsabilitat civil subsidiària de Canal 9.

Fonts de Radiotelevisió Valenciana s'han limitat a manifestar, a preguntes d'EFE, que Canal 9 complirà amb la providència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.