Comunicació

política

Mor als 73 anys Jabier Salutregi Mentxaka, un dels fundadors d’“Egin”

Condemnat a presó en el macroprocés 18/98 de Baltasar Garzón

El periodista Jabier Salutregi Mentxaka (Bilbao, 1950) ha mort als 73 anys, segons han informat diferents mitjans bascos. El 1977 va participar en la fundació d’“Egin”, un diari d’informació general i d’ideologia d’esquerra abertzale. El 1993 va accedir a la direcció, en va renovar el disseny i el concepte, però sobretot va haver de dedicar-se a fer front a la intensa campanya de criminalització que des dels poders de l’Estat espanyol es va organitzar per relacionar-lo amb la banda armada ETA.

El 14 de juliol del 1998, el jutge Baltasar Garzón va ordenar el tancament del mitjà de comunicació i Jabier Salutregi va ser condemnat a presó, juntament amb 10 treballadors més. El tancament va provocar nombroses protestes populars sobretot al País Basc, però també a Catalunya, i durant aquell temps Salutregi es va convertir en l’única persona presa d’Europa per dirigir un diari.

Després de patir la política de dispersió penitenciària a Alcalá, Soto del Real, València i Burgos, l’any 2015 va sortir en llibertat, envoltat dels seus i esdevenint una icona de la llibertat d’expressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia